Wykaż podobieństwo trójkątów
Maciej:

Wiedząc, że AK i BL − wysokości trójkąta ABC, wykaż, że trójkąt CKL jest podobny do trójkąta
ABC.
3 wrz 20:09
wredulus_pospolitus:

zauważmy, że Δ ACE ~ Δ BCD
| | |CD| | | |CE| | |
związku z tym |
| = |
| |
| | |BC| | | |AC| | |
innymi słowy: |CD| = k*|BC| ∧ |CE| = k*|AC| dla takiego samego k∊R
+
mamy więc w ΔCDE oraz ΔCBA po dwie krawędzie które są proporcjonalne do siebie + taki sam kąt
pomiędzy nimi −−−> są to trójkąty podobne
3 wrz 20:48
chichi:
Prościej:
(1) Poprowadzić wysokość z wierzchołka C
(2) Niech O będzie punktem przecięcia AE i BD
(3) Opisać okrąg na CDOE i uzupełnić kąty
Po zadaniu
3 wrz 20:57