Pewna liczba naturalna mniejsza od 2000 ma tę własność, że jeśli odejmiemy od ni
Ola: Pewna liczba naturalna mniejsza od 2000 ma tę własność, że jeśli odejmiemy od niej 120, to
wynik będzie podzielny przez 24; a jeśli od niej odejmiemy 92, to wynik będzie podzielny przez
46. Wyznacz tę liczbę.
Moje podejście:
założenia n<2000, n ∊ N
n−120=24k
n−92=46l
gdzie k,l ∊ N
+
stąd otrzymujemy
24k+120<2000
24k<1880 /:24
k ≤ 78
46l+92<2000
46l<1908
l≤41
bo 24k+120=n i 46l+92=n
NWD(24,46)=2
24k+120=46l+92 bo n=n
46l−24k=28 /:2
23l−12k=14
−12k=14−23l
12k=23l−14
23l−14+120=46l+92
14=23l
licząc dalej wychodzi mi
jakiś ułamek

gdzie skopałam
3 wrz 19:17
wredulus_pospolitus:
1) założenie:
n ≥ 120
2) n = 2k ; k ∊ Z (czyli liczba parzysta)
3)
12k = 23l − 14 <−−− okey
ale dlaczego
12k + 120 = n = 46l + 92

winno być 24k ... i podstawienie to nic nie da, bo z tego równania wyszłaś
3 wrz 19:29
wredulus_pospolitus:
zauważmy, że:
1) 120 jest podzielne przez 24 ... skoro n−120 podzielne przez 24, to także n podzielne przez
24
2) 92 jest podzielne przez 46 ... skoro n−92 podzielne przez 46, to także n podzielne przez 46

czyli n to taka liczba (nie mniejsza niż 120) która jest podzielna zarówno przez 24 jak i 46
NWW(24,46) = 552 <−−− najmniejsza możliwa liczba spełniająca warunki zadania. Sprawdzenie:
552 − 120 = 432 = 18*24
552 − 92 = 460 = 10*46
ale oczywiście, to nie jest jedyna taka liczba 'n'
3 wrz 19:33
wredulus_pospolitus:
bo mamy takie możliwości:
552 , 2*552 = 1104, 3*552 = 1656
i to są wszystkie możliwe 'n' spełniające warunki tego zadania
3 wrz 19:35
Mila:
n=24k+120
n=46l+92⇔
n=24 k1
n=46l1
k1,l1∊N
NWW(24,46)=24*23)=552
n=552p, p∊N+
3 wrz 20:53