W pewnym mieście postanowiono organizować co 3 lata turniej koszykówki i co pięć
Ola: W pewnym mieście postanowiono organizować co 3 lata turniej koszykówki i co pięć lat − turniej
siatkówki. Wiadomo, że turniej siatkówki odbył się w 2007 roku, a turniej koszykówki − w
2008r. W jakich kolejnych latach przed końcem 2050 roku oba turnieje odbędą się w tym samym
roku?
Obliczyłam NWW(3, 5)=15
Co dalej
3 wrz 13:39
wredulus_pospolitus:
I wiesz, że najpóźniej w 2007 + 15 = 2022 będzie występowały oba turnieje w tym samym roku.
Nie jest to jednak odpowiedź, ale tylko granica górna odpowiedzi.
Najlepiej na rączkach wypisać sobie kiedy kolejne turnieje mają miejsce:
2007, 2010, 2013, 2016, 2019, 2022
2008 , 2013, 2018
3 wrz 13:49
wredulus_pospolitus:
alternatywnie:
zauważ, że 2007 jest podzielne przez trzy. Zawody (z koszykówki) mają miejsce co trzy lata.
Czyli zawsze będą one się odbywały w roku który jest podzielny przez trzy.
zauważ, że siatkówka jest organizowana co 5 lat, zawody odbyły się w 2008 roku. Związku z tym
zawody będą odbywać się tylko w latach XYZ3 lub XYZ8.
dwie pierwsze cyfry znasz: 2 i 0.
więc masz 20Z3 lub 20Z8 −−−> jakie musi być Z, aby rok był podzielny przez 3
3 wrz 13:52
chichi:
"I wiesz, że najpóźniej w 2007 + 15 = 2022 będzie występowały oba turnieje w tym samym roku."
Te piętnastki należałoby dodawać do roku, w którym odbyły się oba turnieje. Jaki ma sense dodać
akurat do 2007r. a nie do 2008r.?
3 wrz 13:54
wredulus_pospolitus:
jeszcze inaczej:
zauważ, że 2007 jest podzielne przez trzy. Zawody (z koszykówki) mają miejsce co trzy lata.
Czyli zawsze będą one się odbywały w roku który jest podzielny przez trzy.
czyli rok (mod 3) = 0
2008 (mod 3) = 1
(2008 + k*5) (mod 3) ≡ (1 + k*5) (mod 3) ≡ (1 + k*(−1)) (mod 3) = 0 −−−> k = 1 ; k={0,1,2}
−−−> 2008 + 5 = 2013 roku
I do wszystkich rozwiązań −−−> i później co 15 lat.
3 wrz 13:57
wredulus_pospolitus:
@chichi −−− skoro wiemy, że co 15 lat następuje 'wspólnie' turniej jednej i drugiej dyscypliny,
znamy rok wystąpienia jednej dyscypliny, to wiemy że NAJPÓŹNIEJ za 15 lat nastąpi rok w którym
będą obie dyscypliny w tym samym roku.
czemu do 2007 a nie 2008 ... bo jest to mniejsza liczba

więc otrzymujemy odrobinę lepsze
szacowanie z góry.
3 wrz 13:59
chichi:
No tak, ale nie chodzi mi o to, które z tych szacowań jest lepsze, bo te szacowania i tak na
nic się przydają
3 wrz 14:03
wredulus_pospolitus:
dają tyle − że wiesz, że najpóźniej w 2022 'trafisz'
3 wrz 14:04
chichi:
Haha niech Ci będzie, ale bez tej informacji też sobie poradzę.
13:57 − ładnie
3 wrz 14:08
kerajs:
''wreduluspospolitus:
(...)
Najlepiej na rączkach wypisać sobie kiedy kolejne turnieje mają miejsce:
2007, 2010, 2013, 2016, 2019, 2022
2008 , 2013, 2018''
Nie, nie chodzi o to że pomyliłeś dyscypliny i źle wypisałeś daty. Toż to banał.
Jednak strasznie intryguje mnie, na jakich to RĄCZKACH owe daty piszesz?
PS
Małosprytni układacze zadań tak dobierają wartości aby dużo wypisywać tych dat, czyli pisząc je
w drugą stronę pewnie szybko uzyska się wspólny rok turniejów. Istotnie, tak jest i tu (2002).
3 wrz 23:19