Pole powierzchni bryły obrotowej
morsek1: Obliczyć pole powierzchni powstałych z obrotu wykresów funkcji f wokół osi Oy
f(x)= |x−1|+1, 0 ≤ x ≤ 2
Czy dobrze robię?
| | ⎧ | 1 dla x ∊ (1,2> | |
| f ' (x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −1 dla x∊ <0,1> | |
Czyli pole to (granice całki od 0 do 2)
2π ∫x *
√2dx ?
Mogę liczyć użyć pochodnej skoro
(jak dobrze rozumiem po tym temacie
https://matematykaszkolna.pl/forum/410915.html)
nie ma w x=1 pochodnej?
1 wrz 21:55
kerajs:
Pole to:
P=2π∫01(2−x)√1+12dx+2π∫12x√1+(−1)2dx
albo licząc jak w szkole średniej:
P=2(π*2*2√2−π*1*√2)=6π
2 wrz 22:48
morsek1: Dzięki
3 wrz 18:59
morsek1: A nie, chwila...
A czemu w pierwszej całce przed pierwiastkiem jest 2−x, a w drugiej x?
3 wrz 19:00
morsek1: A dobra, już wiem. Dzięki jeszcze raz
3 wrz 19:02