kwadrat
kaleja: Kwadrat ABCD został obrócony dookoła A względem kąta 45°+x tak, że kąt DC'A = 2x. Oblicz x
1 wrz 18:51
Szkolniak: Mi wyszły dwie odpowiedzi i na ten moment nie jestem w stanie ustalić czy jedna odpada czy nie
− wyszło mi że x≈69,3o lub x=15o
Jak coś to mogę zamieścić rozwiązanie, ale do najkrótszych nie należy
1 wrz 20:38
1 wrz 21:54
ite: Dlaczego?
Na tym rysunku
https://www.geogebra.org/geometry/vg7udksp
wybierz "Narzędzia" potem "Przesuń", najedź na B
1
i obracaj nim (albo włącz animację − to małe kółko u dołu).
Będzie widać, jakie wartości może przyjmować zaznaczony na zielono kąt.
1 wrz 22:12
Szkolniak: @
ite piękna animacja, dziękuję

Pomagając sobie teraz rysunkiem myślałbym może nad stwierdzeniem, że ten kąt 2x musiałby
zawierać się w przedziale <0
o;45
o>, z czego wychodzi, że x∊<0
o;22.5
o>, dzięki czemu odpada
nam ta pierwsza opcja, ale nie jestem pewien czy ten pomysł jest ok
1 wrz 22:32
ite: tak samo to widzę
1 wrz 22:39
wredulus_pospolitus:

Panie i panowie −−− należy rozpatrzeć dwa przypadki:
2 wrz 16:21
kaleja: Czy da się to zrobić bez trygonometrii
5 wrz 19:42
wredulus_pospolitus:
co ma oznaczać: "bez trygonometrii"

Nie korzystając z żadnych funkcji trygonometrycznych?
Będzie to szalenie trudnie zwarzywszy na to, że de facto funkcje trygonometryczne to jedyne co
'działa na kątach' z rzeczy które znasz.
5 wrz 21:25
7 wrz 20:35
an:

Róg C przesuwa się po okręgu AC po przesunięciu o kąt 60
o do C' mamy
∡C'AD=15
o , a ∡AC'D=30
o
8 wrz 01:04