prawdopodobieństwo
Dzik: Urna zawiera n kul, które są białe lub czarne, przy czym każda możliwa liczba kul białych jest
tak samo prawdopodobna. Do urny wrzucono kulę białą, a następnie wylosowano jedną kulę. Oblicz
limn→∞ pn, gdzie pn oznacza prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.
Tak naprawdę zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Byłabym bardzo wdzięczna jakby ktoś
rozwiązał to zadanie przy okazji tłumacząc co, jak i dlaczego
1 wrz 13:19
kerajs:
1
Urna zawiera 0 lub 1 lub 2 lub .... lub n kul białych z prawdopodobieństwem
n+1
1
1
2
n+1
(n+1)(n+2)
2
n+2
Pn=
(
+
+....+
)=
=
n+1
n+1
n+1
n+1
(n+1)2
2(n+1)
Szukana granica to 1/2.
1 wrz 14:01
Hikari: jedno tylko "ale", n w opisie zadania jest sumą kul białych i czarnych