dowód na co najmniej jedno rozw dla abc
anulka: wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a, b, c równanie x2+(a+b)x+ab+c=0 ma co najmniej
jedno rozwiązanie
4 mar 15:01
anulka: na końcu ma być c2
4 mar 15:06
Basia:
Δ=(a+b)2−4*1*(ab+c) = a2+2ab+b2−4ac−4c = a2−2ab+b2−4c =
(a−b)2−4c
jeżeli dobrze przepisałaś to nieprawda
a=1,b=1,c=1
Δ=−4
i równanie nie ma rozwiązania
4 mar 15:06
Basia: c2 niczego nie zmieni
Δ=(a−b)2−4c2
policz ją dla a=b=c=1
też jest ujemna
poprawka:
=a2+2ab+b2−4ab−4c
ale to tylko literówka, dalej jest dobrze
4 mar 15:09
Nikka: to nie do końca tak bo np. a = 1, b = 1, c = 0
Dostajemy równanie x2 + 2x + 1 = 0 które ma jeden pierwiastek podwójny...
4 mar 15:37
Basia: Nikka, tu należy udowodnić, że dla każdych a,b,c .................
Jeden kontrprzykład pokazuje, że nie dla każdych.................
Możliwe, że dla pięciu milionów innych trójek, a nawet dla nieskończenie wielu innych trójek
tak jest, ale dla jednej nie i to wystarczy, żeby było wiadomo, że
nie dla każdych.............
nieprawda, że ⋀ ⇔ ⋁
nieprawda, że "dla każdego" ⇔ "istnieje"
4 mar 15:45
Nikka: tak, tak − nie doczytałam
4 mar 15:48