Oblicz pole powierzchni
Damian#UDM: Oblicz pole tej części powierzchni
z=2y2−2x2+3xy
, która spełnia nierówności: x2+y2≤1 , y≥x i y≥−x.
Czy w tym zadaniu chodzi o:
1. Narysowanie obszaru,
2. Wyznaczenie obszaru całkowania,
3. Wyznaczenie granic całkowania,
4. Współrzędne biegunowe + Jakobian,
5. Obliczenie całki podwójnej?
31 sie 10:15
mat: no to wiesz wszstko!

Jak wyuglada obszar
31 sie 12:51
Damian#UDM:

1. Obszar
A: y≥−x
B: y≥x
C: x
2+y
2≤9
S=(0,0), r=3
2. Parametryzacja
0≤r≤3
π4≤α≤
3π4
3. Współrzędne biegunowe
| ⎧ | x=r*cos(α) | |
| ⎨ | y=r*sin(α) |
|
| ⎩ | J|r,α|=r | |
∫
D∫zdxdy=∫
π43π4∫
03[2r
2sin
2(α)−2r
2cos
2(α)+3r
2sin(α)cos(α)]drdα
No i dalej już wystarczy policzyć
31 sie 14:26
jc: W poleceniu jest mowa o polu.
Liczysz więc całkę
∫∫ [1 +(dz/dx)
2 + (dz/dy)
2)
1/2 dx dy
=∫ ∫ (1+ 25(x
2+y
2) )
1/2 dx dy
| | π | |
= |
| ∫01 (1+ 25r2)1/2 r dr |
| | 2 | |
| | π | | 1 | |
= |
| |
| [(1+25r2)3/2]01 |
| | 2 | | 75 | |
31 sie 14:41
Damian#UDM: Ok, czyli jest na to wzór. Dziękuję za uwagę
31 sie 16:25