trygonometria
~dudu: rozwiąż równanie analizuje ten przyklad i nie wiem skad się wzieła druga linijka z którego to
poszło wzoru ?
sin22x−cos22x=cos2x
−(cos22x−sin22x)=cos2x
−co4x z którego to wzoru jest ? stosuje na cos2x i sin 2x ale wtedy mam inne rozwiazania
29 sie 17:09
ICSP: cos2(α) − sin2(α) = cos(2α) dla dowolnego kąta α
Podstaw α = 2x.
29 sie 17:18
~dudu: zgadza się znam ten wzór ale wtedy wychodzi tak jakby trzeba było cos(2x)
podnieść do kwadratu

? tak przecież nie można
może źle to widzę ?
−[(cos
2(2x)−sin
2{2x)]=cos2x
29 sie 17:36
~dudu: −[(cos2(2x)−sin2{2x)]=cos2x
−cos2x=cos2x
2cos2x=0
w rozwiązaniu jest
−[(cos2(2x)−sin2{2x)]=cos2x
−cos4x=cos2x potem łatwo bo bedzie suma cosinusów, ale dalej nie wiem skąd 4x ?
29 sie 17:50
ICSP: Masz gotowy wzór i pod niego podstawiasz.
Nie komplikuj prostych spraw.
29 sie 17:52
~dudu: dzięi, ale nie umiesz mi tego wytłumaczyć bo chyba nie rozumiesz o co pytam,dzieki moze na
innejj stronie znajde
29 sie 18:00
Mila:
Wydaje mi się, że masz problem z zastosowaniem wzoru: cos(2x)=cos2(x)−sin2(x)
z prawej strony do lewej.
1)
sin2(2x)−cos2(2x)=cos2x
L=−(cos2(2x)−sin2(2x) )=−cos(4x)
2)Analogicznie możesz w innym przypadku zrobić tak:
cos2(3x)−sin2(3x)=cos(6x)
cos2(7x)−sin2(7x)=cos(14x)
29 sie 18:53
~dudu: tak własnie oo to mi chodziło to tak jakby te kąty się podwajało−bardzo dziękuję
29 sie 19:09
Mila:
29 sie 20:00
nick:
@ Mila
1)
sin2(2x)−cos2(2x) ≠ cos(2x)
29 sie 20:32
Mila:
sin2(2x)−cos2(2x) = cos(2x) to było dane równanie.
Przekształciłam tylko lewą stronę równania, bo o to pytał dudu.
29 sie 21:12