29 sie 12:36
janek191:
Jest to liczba podzielna przez 2 i przez 3, więc jest także podzielna przez 6.
29 sie 12:42
wredulus_pospolitus:
1) zauważ, że ostatnia cyfrą tej liczby jest '4' ... związku z tym liczba jest parzysta ...
związku z tym jest podzielna przez 2

2) policzmy jaka jest suma cyfr tej liczby: 5 + 3*(2n+1) + 4 = 9 + 3*(2n+1) = 3*3 + 3*(2n+1) =
3*(2n+4)
jak widzimy ... suma cyfr daje nam liczbę podzielną przez 3 (niezależnie od 'n') związku z tym
rozpatrywana liczba jest podzielna przez 3
Jako, że liczba jest podzielna przez liczby pierwsze 2 i 3 ... to także jest ona podzielna
przez ich iloczyn, czyli 2*3 = 6
c.n.w.
29 sie 12:47
Karolina: Bardzo dziękuję. Tak się tylko zastanawiam czy czasem nie powinno być napisane co najmniej
trzech liczb przed przecinkiem i co najmniej jednej liczby na końcu, aby móc określić
sekwencję liczb?
29 sie 13:02
wredulus_pospolitus:
nie rozumiem co właśnie napisałaś ... piszesz o cyfrach (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9) czy o liczbach
(np. 5333334)
29 sie 13:23
Karolina: Ogólnie o sekwencji liczb w zbiorze, ale odnośnie tego przykładu (w skrócie czy zgodnie z tą
ogólna zasadą nie powinno być: 5333...4)?
29 sie 13:42
wredulus_pospolitus:
nie ... dlaczego?
2n+1 trójek będzie ... no to może być 2*0 + 1 −−−> jedna trójka czyli liczba 534
29 sie 14:16
Karolina: Rozumiem, w takim razie trzeba było się tego po prostu domyśleć, dziękuję bardzo jeszcze raz.
29 sie 14:22