Uzasadnij, dlaczego poniższe zdania są fałszywe.
edek: Uzasadnij, dlaczego poniższe zdania są fałszywe.
a) Liczbą niewymierną nazywamy liczbę, którą można przedstawić w postaci ułamka.
b) Sumą zbiorów A i B nazywamy zbiór złożony z elementów, które należą jednocześnie do zbioru A
i do zbioru B.
c) C = C+ ∪ C−
d) Pierwiastkiem kwadratowym z nieujemnej liczby a nazywamy taką liczbę b, dla której b2=a.
29 sie 00:25
Mariusz:
Punkt a sformułowany w ten sposób nie jest fałszywy
b) może dlatego że tu masz iloczyn (przekrój) zbiorów a nie sumę
c) Czy C to zbiór liczb całkowitych ?
Jeśli tak to tutaj mamy problem z zerem (prawa strona go nie uwzględnia)
d) Przy takiej definicji pierwiastka kwadratowego b mogłoby być ujemne
a raczej chcemy aby było dodatnie
29 sie 03:17
ite:
@
Mariusz dlaczego a) uważasz za poprawne?
| | 1 | |
przecież również |
| , 0 czy 1 spełnia ten warunek |
| | 2 | |
29 sie 10:49
edek: Czy taka odpowiedź jest dobra?
a) Liczba niewymierna jest to z definicji liczba, której nie da się zapisać w postaci ułamka.
b) Zbiór złożony z elementów, które należą jednocześnie do zbioru A i do zbioru B to jest z
definicji iloczyn zbiorów A i B.
c) Nie uwzględniono zera.
d) Pierwiastek kwadratowy z nieujemnej liczby a jest nieujemną liczbą b, dla której b2=a.
29 sie 21:25
Mariusz:
Co do a) to chodziło mi o to że jest ono sformułowane nieprecyzyjnie
"można przedstawić w postaci ułamka"
Jakiego ułamka , tzn jaką postać ma ten ułamek , tego nie sprecyzowano
29 sie 22:30
edek: @Mariusz
| | a | |
No postać |
| , gdzie a i b ∊ C i b ≠ 0 |
| | b | |
29 sie 22:32
Mariusz:
Właśnie o to mi chodziło że w podpunkcie a) nie uwzględniłeś postaci tego ułamka
29 sie 22:41
Mariusz:
Jeżeli swoją odpowiedź z wpisu z 29 sie 2021 21:25
uzupełnisz o postać teko ułamka to wg mnie będzie będzie ok
29 sie 22:45
wredulus_pospolitus:
Moim zdaniem jeżeli chodzi o zdanie:
"Liczbą niewymierną nazywamy liczbę, którą można przedstawić w postaci ułamka."
Jest błędne nie dlatego że np.
√2 nie można przedstawić w postaci ułamka, bo można w postaci
| | 2√2 | |
np. |
| jest ułamek? Jest. |
| | 2 | |
Jednak KAŻDĄ liczbę można przedstawić w postaci ułamka (zarówno niewymierną jak i wymierną), co
za tym idzie − prawdziwość tego zdania oznaczałaby że liczby wymierne są nazywane liczbami
niewymiernymi.
29 sie 23:18
Mariusz:
wredulus no racja
Można by też tak do tego podejść
a nie doszukiwać się tego że niedokładnie przepisał treść zadania
30 sie 05:12