trygonometria
~bob: Proszę o wyjaśnienie różnicy w zapisie sin2x a sin(2x) ? wykres wiem jak wygląda, tylko
dlaczego czasem jest nawias a czasem go nie ma ?
28 sie 21:53
wredulus_pospolitus:
zwyczajowo powinno się pisać z nawiasem ... aby mieć pewność, że każdy zrozumie co oznacza ten
zapis.
jeśli się gdzieś napisze sin2x to ktoś się może zastanawiać czy nie chodzi przypadkiem o
sin2x
28 sie 21:56
Mila:

Wolfram rozumie ,że chcesz narysować wykres funkcji y=sin(2x) i tak samo rysuje dla
zapisu y=sin2x.
Na forum jest inaczej:
Musi być zapis y=sin(2x)
28 sie 23:54