√n2+n√n−√n2−n√n | ||
∑ | ||
n2 |
2 | ||
Przekształcając wychodzi mi ∑ | ) | |
n(√n+√n+√n−√n |
2 | 2 | |||
W podpowiedzi jest podane, że | )> | |||
n(√n+√n+√n−√n | n |
2 | 2 | |||
to wyrażenie | ) powinno być mniejsze niż | |||
n(√n+√n+√n−√n | n |
2 | 2 | ||
< | < (dla n>2) | ||
n(√n+√n + √n − √n) | n(√n−√n + √n − √n) |
2 | 1 | |||
< | = | −−−> wniosek | ||
n(4√n + 4√n) | n5/4 |
√n2 + n√n − √n2 − n√n | 2√n | ||
= | < | ||
n2 | n(√n2 + n√n + √n2 − n√n) |
2√n | 2√n | 2 | ||||
< | = | |||||
n√n2 + n√n | n√n2 | n3/2 |
2 | ||
Ponieważ szereg ∑ | jest zbieżny to również twój wyjściowy szereg jest zbieżny. | |
n3/2 |
1 | 1 | |||
czyli | < | |||
√n − √n | 4√n |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |