prędkość
~~kon: Z dwóch miast A i B odległych od siebie o 180 km wyjechały jednocześnie naprzeciw siebie
dwa samochody. Gdy samochód jadący z miasta A po przejechaniu 0,375 całej trasy
zatrzymał się na 14 minut, a samochód jadący z miasta B po przejechaniu
| 1 | |
| całej drogi zatrzymał się na 20 minut, to minęło tyle samo czasu od chwili |
| 3 | |
wyjazdu tych samochodów. Jaka była dotychczasowa szybkość tych samochodów?
Proszę nie rozwiązywać, mi wyszło 75 km/h, ale niestety w książce jest 90 km/h.
Proszę tylko o potwierdzenie czy jest błąd czy jednak źle mam rozwiązane i będę się dalej wtedy
męczyć
28 sie 20:36
wredulus_pospolitus: "[...] 20 minut, to minęło tyle samo czasu od chwili wyjazdu tych samochodów"
ale co jest tym
to
28 sie 20:53
wredulus_pospolitus:
| | 3 | | 1 | |
w sensie −−−> przejazd |
| trasy sam.A + 15 min = przejazd |
| trasy sam.B + 20 min |
| | 8 | | 3 | |

Tak

A prędkość którego samochodu mam obliczoną?
28 sie 20:55
~~kon: czyli mam źle:(..wyszła droga z A 6,75 km, droga z B 60 km,
20 min − 14 minut = 6 minut czas jazdy tego drugiego bo ten już stał i do wzoru stąd
7,5:0,1 = pędkość z A 75 km/h i z B też
28 sie 21:01
wredulus_pospolitus:
| | 3 | |
od kiedy |
| *180 = 6.75  Jak już to 67.5 km |
| | 8 | |
28 sie 21:57
wredulus_pospolitus:
skoro samochody jechały z tą samą prędkością (nie ma tutaj o tym ani słowa), to:
6min = 7.5 km −−−> 60min = 1h = 75km −−−> v = 75km/h
28 sie 21:58
~~kon: tak mi wyszło, dzięki
28 sie 22:15