Procenty
Karolina: W Polsce na 100 mężczyzn przypada około 105 kobietom Czy kobiety stanowią więcej niż 52%
wszystkich mieszkańców Polski?
Czy to zadanie należy rozwiązać w tej sposób? p=(105/205)*100%=51,22%, a więc mniej niż 52%
mieszkańców Polski?
28 sie 15:19
ite: Tak, ten sposób jest dobry.
28 sie 15:39
Karolina: Bardzo dziękuję. A jeszcze jeśli mogę zapytać w takim zadaniu:
https://pl-static.z-dn.net/files/dfe/490f37d575e55ecc7fdb5ae7214ed705.jpeg
w podpunkcie d) czy moje rozumowanie jest poprawne?
d) 30%(sami grający oraz grający i śpiewający jednocześnie)−20%(grający i śpiewający
jednocześnie)=10%(sami grający)
Osobiście wydaje mi się, że tak, natomiast w internecie znalazłam inne wyjaśnienie podpunktu
d), które w ogóle mnie nie przekonuje, a oto one: 40% −30%=10%
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
28 sie 15:48
janek191:
d)
Jest ok.
28 sie 17:39