Procenty
Karolina: Oto ankieta którą przeprowadzono wśród dzieci oraz wyniki otrzymane przez ankieterów.
Umie jeździć na nartach − 65%
Nie umie jeździć na rowerze i na nartach − 0%
Umie grać na instrumencie − 30%
Umie śpiewać − 40%
Nie umie grać ani śpiewać− 50%
Umie jeździć rowerem − 100%
Ile procent ankietowanych:
a)potrafi jeździć na rowerze i na nartach
b)potrafi jeździć na rowerze i nie potrafi grać na instrumencie
c)potrafi grać i śpiewać
d)potrafi grać i nie potrafi śpiewać.
Poniżej wklejam skan tej treści zadania wraz z wykresami:
https://pl-static.z-dn.net/files/dfe/490f37d575e55ecc7fdb5ae7214ed705.jpeg
Napiszę swoje przemyślenia:
a)100%+65%=165%
165%−100%=65% − potrafi jeździć na rowerze i na nartach
c)30%+40%+50%=120%
120%−100%=20% − potrafi grać i śpiewać
b)Skoro wszyscy potrafią jeździć na rowerze (100%), to po odjęciu procenta wszystkich osób,
które potrafią grać (30%) mamy osoby, które potrafią jeździć na rowerze, ale nie potrafią grać
(70%)
d) w tym podpunkcie mam największy dylemat.
30%(sami grający oraz grający i śpiewający jednocześnie)−20%(grający i śpiewający
jednocześnie)=10%(sami grający)
Czy takie rozumowanie jest poprawne?
W internecie znalazłam inne wyjaśnienie podpunktu d): (natomiast według mnie poprawne jest
tylko moje powyższe wyjaśnienie)
Wyjaśnienie z internetu: 40% −30%=10%
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
28 sie 13:56
ite:

Warto stosować diagramy do takich zadań.
28 sie 15:52
Karolina: Rozumiem, ale diagramy spełnią swoją rolę tylko w podpunktach: a) i c) prawda?
Ja głównie chciałam zapytać czy moje rozumowanie w podpunkcie d) jest poprawne?
d) 30%(sami grający oraz grający i śpiewający jednocześnie)−20%(grający i śpiewający
jednocześnie)=10%(sami grający)
Osobiście wydaje mi się, że tak, natomiast w internecie znalazłam inne wyjaśnienie podpunktu
d), które w ogóle mnie nie przekonuje, a oto one: 40% −30%=10%
Jeszcze raz z góry bardzo dziękuję za odpowiedź
28 sie 16:00
ite:

W c/ raczej wnioskowanie:
100%−50%=50% (wszyscy minus ani nieśpiewający ani niegrający).
Czyli grających lub śpiewających jest 50%, więc 30%+40%−50%=
20% to część wspólna obu grup
28 sie 16:06
Karolina: A czy w takim razie w c) moje rozumowanie jest błędne?
28 sie 16:11
ite:
d/ Wyjaśnienie z 16:00
30%(sami grający oraz grający i śpiewający jednocześnie)−20%(grający i śpiewający
jednocześnie)=10%(sami grający)
moim zdaniem jak najbardziej prawidłowe.
Dla tego z internetu nie widzę uzasadnienia, a jak autor takiego wpisu je tłumaczył?
c/ Napisałaś 30%+40%+50%=120%, dalej zauważasz, że skoro suma ma wynosić 100%, to 20% będzie
częścią wspólną grup. I teraz pytanie których? Zsumowałaś dane dotyczące trzech grup, więc to
może być część wspólna wszystkich trzech lub którejś z ich par.
Z treści widzimy, że grupa szara jest rozłączna a różową i rozłączna z zieloną, ale gdyby tak
nie było, to można by popełnić błąd.
28 sie 16:23
Karolina: Rozumiem, czyli w tym zadaniu w podpunkcie c) moje rozumowanie również jest poprawne, natomiast
w zadaniu o innej treści mogłoby już takie nie być. Jeszcze raz bardzo dziękuję
28 sie 16:31