Grześ:

Trójkąt ABC jest równoboczny. Długości odcinków CD oraz BD są równe odpowiednio 5 i 2. Wyznacz
długość AD.
27 sie 17:42
mat:
kąt CDB ma 120 stopni, czemu?
wyznacz długość boku CB np z twierdzenia cosinusów
wyznacz kąt CBD (też może być z tw cosinusów)
na koncu wystarczy roważyc trójkąt ADB i znów tw. cosinusów
zapewne da sie prosciej...
27 sie 17:48
chichi:
W sensie jakby, what's the matter? Patrząc na to nasuwają się z minimum 3 rozwiązania.
Znasz własności czworokąta wpisanego w okrąg?
27 sie 17:48
chichi:
"wyznacz kąt CBD (też może być z tw cosinusów)"
Do czego przyda się nam ten kąt?
27 sie 17:50
Mila:
1) |BC|2=52+22−2*5*2 *cos(120o)
2) Poproś Ptolemesza o pomoc i gotowe.
27 sie 17:51
chichi:
(I sposób) ΔACE ≡ ΔBCD ⇒ |AE| = |BD| = 2 ⇒ |AD| = 7
(II sposób) Teorema de Chadu: |AD| = 5+2 = 7
27 sie 18:00
mat: @chichi, żeby wiedzieć potem jaki jest kąt ABD
27 sie 18:00
mat: fajne rozwiązanie chichi!
27 sie 18:01
chichi:
"@chichi, żeby wiedzieć potem jaki jest kąt ABD"
Aż tak chciałeś, no ok też jakiś sposób, ale jak sam zauważyłeś zbyt długi

"fajne rozwiązanie chichi!"
Dzięki, ale które?
27 sie 18:03
Grześ: Dziekuje bardzo za rozwiazania, otrzymalem taki sam wynik. Zaraz wstawie kolejne zadanie, do
ktorego niestety nie mam pomyslu. Bo to zadanie zrobilem sam ale chcialem sprawdzic czy dobrze
je wykonalem.
27 sie 18:07
Mariusz:
No tak ale skąd wiesz że te trójkąty są przystające
Na pomysł na rozwiązanie który zaproponował mat łatwiej wpaść
28 sie 01:02
ciekawy : Chichi co studiujesz?
Masz sporą wiedzę na temat geometrii
28 sie 08:37
Mariusz:
Na studiach mu się ona raczej nie przyda
28 sie 13:03
Mariusz:
Na studiach to raczej
Algebra I
rachunek wektorowy
(m. in. iloczyn skalarny,wektorowy,liniowa niezależno0ść wektorów, rozkład wektora na składowe)
liczby zespolone
(tutaj trochę geometrii może jednak być bo
interpretacją geometryczną zespolonych jest płaszczyzna )
(postać ogólna ,postać trygonometryczna,działania na liczbach zespolonych)
wielomiany w tym twierdzenie że
każdy wielomian stopnia większego od zera ma co najmniej jeden pierwiastek zespolony
rachunek macierzowy
(definicja macierzy , dodawanie , mnożenie ,
wyznacznik macierzy −metoda permutacyjna obliczania wyznacznika , rozwinięcie Laplace
eliminacja Gaußa, twierdzenie Kroneckera−Capellego pozwalające stwierdzić czy układ równań
ma rozwiązanie , rozwiązywanie układów równań liniowych , wymiar przestrzeni liniowej,
jądro i obraz przekształcenia liniowego , podobieństwo macierzy ,wartości i wektory własne,
jakieś rozkłady macierzy np z eliminacją Gaußa związany jest rozkład LU
a z wartościami i wektorami własnymi związana jest diagonalizacja i rozkład Jordana)
Masz też takie terminy jak grupa , pierścień , ciało
@ciekawy to czy będziesz miał więcej zależy od tego na jakie studia pójdziesz
np na studiach informatycznych raczej nie będziesz miał więcej algebry niż tutaj podałem
Analiza I
Tutaj masz przypomnienie definicji funkcji
oraz pewnych wiadomości o funkcjach takich jak
różnowartościowość , złożenie funkcji , funkcja odwrotna , funkcje elementarne
a dalej to
ciągi
funkcja z N w R
granice
definicja Heinego i Cauchyego, arytmetyka granic , ciągłość funkcji
szeregi
granica ciągu sum częściowych
warunek konieczny zbieżności
kryteria zbieżności takie jak
kryterium porównawcze , d'Alemberta i Cauchyego
pochodna
granica ilorazu różnicowego
interpretacja geometryczna i fizyczna współczynnik kierunkowy stycznej, prędkość chwilowa
wyprowadzenie wzorów i pochodnych funkcji elementarnych
monotoniczność , ekstrema lokalne i globalne
zastosowanie pochodnej do liczenia granic − reguła de L'Hospitala
druga pochodna
wklęsłość/wypukłość funkcji oraz punkty przegięcia
przebieg zmienności funkcji
Całki
podział odcinka [a ,b]
granica sumy pól prostokątów o podstawie Δx
i i wysokości f(ξ) gdzie ξ ∊ [x
i,x
i+1]
przy max(Δx
i,i=1..n) dążącym do zera
Jeżeli dla każdego podziału odcinka granica ta istnieje i jest równa
(niezależnie od wyboru podziału przedziału)
to granica ta jest całce oznaczonej z f(x) na przedziale [a,b]
Uzmiennienie jednego z krańców przedziału
i definicja funkcji pierwotnej
Twierdzenie że każda funkcja ciągła posiada funkcję pierwotną
(co nie znaczy że łatwo ją obliczyć ani nawet że jest ona funkcją )
Pochodna funkcji pierwotnej to funkcja podcałkowa
Wynika stąd że funkcje pierwotne mogą się różnić co najwyżej o stałą
Całki podstawowych funkcji elementarnych właśnie z powyższej własności funkcji pierwotnej
no i z wcześniej stworzonej tabelki pochodnych
Podstawowe metody całkowania
Liniowość całki (wynika z liniowości pochodnej)
Całkowanie przez części
(aby wyprowadzić wzór na całkowanie przez części
całkujesz obustronnie wzór na pochodną iloczynu , dochodzi jeszcze liniowość całki
i wyżej wspomniana własność funkcji pierwotnej)
tutaj jako przykład zastosowania całkowania przez części
można dać wyprowadzenie kilku przydatnych wzorów redukcyjnych
Całkowanie przez zamianę zmiennych (pot przez podstawienie)
(aby wyprowadzić wzór na całkowanie przez zamianę zmiennych
korzystasz ze wzoru na pochodną złożenia funkcji)
Całkowanie funkcji wymiernych
Każdy wielomian posiada rozkład na czynniki liniowe lub kwadratowe o ujemnym wyróżniku
(co nie oznacza że łatwo taki rozkład znaleźć)
Ułamki proste
| | A | | Bx+C | |
Ułamki postaci |
| oraz |
| |
| | (x−a)k | | (x2+px+q)m | |
| | A | |
Całkę z ułamka prostego |
| policzymy od razu |
| | (x−a)k | |
| | Bx+C | |
natomiast jeśli chodzi o całkę |
| to |
| | (x2+px+q)m | |
rozbijamy ją na sumę dwóch całek
| B | | 2x+p | | Bp | | 1 | |
| ∫ |
| dx+(C− |
| )∫ |
| dx |
| 2 | | (x2+px+q)m | | 2 | | (x2+px+q)m | |
W pierwszej całce stosujemy podstawienie x
2+px+q = t
W drugiej całce trójmian kwadratowy w mianowniku sprowadzamy do postaci kanonicznej
| | p | | p2 | |
a następnie stosujesz podstawienie (x+ |
| )2=(q− |
| )t2 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
a do całki ∫ |
| dt stosujesz wyprowadzony przy okazji |
| | (t2+1)m | |
całkowania przez części wzór redukcyjny
Jeżeli stopień licznika jest większy niż stopień mianownika to wykonujesz dzielenie wielomianów
Funkcję wymierną właściwą (w której stopień licznika jest mniejszy od stopnia mianownika)
możesz rozłożyć na sumę skończonej liczby ułamków prostych
| L(x) | | A1 | | A2 | | Ak | |
| = |
| + |
| +...+ |
| |
| (x−a)k(x2+px+q)m | | x−a | | (x−a)2 | | (x−a)k | |
| | B1x+C1 | | B2x+C2 | | Bmx+Cm | |
+ |
| + |
| +..+ |
| |
| | x2+px+q | | (x2+px+q)2 | | x2+px+q)m | |
i dla każdego czynnika w mianowniku tak rozkładasz
Po zapisaniu prognozowanego rozkładu na sumę ułamków prostych sprowadzasz
ułamki do wspólnego mianownika i po porównaniu współczynników wielomianów w licznikach
dostajesz układ równań liniowych do rozwiązania
Jest jeszcze sposób Ostrogradskiego na wydzielenie części wymiernej całki
co pozwoli wyeliminować z rozkładu na sumę ułamków prostych
przypadek wielokrotnych pierwiastków mianownika
Jak widzisz liniowość całki pozwala uprościć liczenie całek z funkcji wymiernych
Całkowanie funkcyj które da się sprowadzić do całkowania funkcyj wymiernych
Całki postaci ∫R(x,
√ax2+bx+c)dx
Tutaj masz podstawienia Eulera
√ax2+bx+c=t±
√ax a > 0 (znak możesz sobie wybrać)
(wyznaczasz x jako funkcję zmiennej t , różniczkujesz x(t),
wyznaczasz pierwiastek jako funkcję zmiennej t i wstawiasz do całki)
√ax2+bx+c = xt ±
√c c > 0 (znak możesz sobie wybrać)
(wyznaczasz x jako funkcję zmiennej t , różniczkujesz x(t),
wyznaczasz pierwiastek jako funkcję zmiennej t i wstawiasz do całki)
√ax2+bx+c = (x−x
1)t , b
2−4ac > 0 (tutaj możesz sobie pierwiastek wybrać)
(wyznaczasz x jako funkcję zmiennej t , różniczkujesz x(t),
wyznaczasz pierwiastek jako funkcję zmiennej t i wstawiasz do całki)
Całka z różniczki dwumiennej
Całka postaci ∫x
m(a+bx
n)
pdx , gdzie m,n,p ∊ ℚ
Jest wyrażona za pomocą skończonej liczby funkcyj elementarnych tylko w trzech przypadkach
1. p ∊ ℤ
(tutaj nie potrzeba podstawienia choć jeśli chcemy całkować funkcję wymierną to
wtedy podstawiamy x=t
s gdzie s=NWW(mianownik m,mianownik n))
t
s =(a+bx
n) , gdzie s = mianownik p
| | a+bxn | |
ts = |
| , gdzie s = mianownik p |
| | xn | |
Całkowanie funkcji postaci R(cos(x),sin(x))dx
Wiemy że cos
2(x)+sin
2(x)=1 , można to wykazać w podobny sposób co twierdzenie Pitagorasa
Wcześniej wspominaliśmy podstawienia Eulera
można się nimi pobawić aby zaproponować podstawienie dla całek postaci ∫R(cos(x),sin(x))dx
Np podstawienie cos(x)=(1−sin(x))t sprowadzi całki postaci ∫R(cos(x),sin(x))dx
do całek z funkcji wymiernych
Dla uproszczenia przyjmijmy że x należy do pierwszej ćwiartki
Mamy że
cos(x) =
√1−sin2(x)
Ze wzoru skróconego mnożenia na różnicę kwadratów mamy
1−sin
2(x) = (1−sin(x))(1+sin(x))
√1−sin2(x) = (1−sin(x))t
Czyż nie przypomina to nam trzeciego podstawienia Eulera
Całki postaci ∫R(e
x)dx
Tutaj podstawienie samo się narzuca
Do tej postaci można sprowadzić całki z hiperbolicusami
Po co ta zabawa z całkami nieoznaczonymi ?
Otóż mamy twierdzenie Newtona Leibniza
o tym że całka oznaczona jest równa różnicy funkcji pierwotnej na krańcach przedziału
Metody obliczania całek oznaczonych
Liniowość całki
(podobnie jak dla całki nieoznaczonej ,
w przypadku całki oznaczonej mamy jeszcze addytywność względem przedziału całkowania)
Całkowanie przez części − tutaj różnica jest taka że można od razu po obliczeniu części
wstawić tzw granice całkowania
Całkowanie przez zamianę zmiennych
Tutaj różnica jest głównie taka że zmieniamy granicę całkowania
Aby zamiana zmiennych była możliwa trzeba czasem podzielić przedział całkowania
Podczas liczenia całek oznaczonych mogą wystąpić takie sytuacje jak :
funkcja podcałkowa jest nieokreślona dla pewnych argumentów należących
do przedziału całkowania
przedział całkowania jest nieograniczony
W pierwszym przypadku korzystamy z addytywności całki względem przedziału całkowania
i liczymy granicę
Jeśli granica istnieje i jest skończona wtedy jest ona wartością całki oznaczonej
Jeśli chodzi o zastosowania całek oznaczonych to
Pole pod krzywą
Długość krzywej na przedziale
Objętość bryły obrotowej
Pole powierzchni bryły obrotowej
To czy więcej analizy będziesz miał zależy od tego jakie studia wybierzesz
np na studiach informatycznych nie powinieneś mieć tego więcej
chociaż jeśli wybierzesz studia informatyczne na wydziale fizyki
to możesz dostać jeszcze równania różniczkowe
czy przekształcenia Fouriera itp
Matematyka dyskretna
Zbior liczb całkowitych , relacja podzielności , przystawanie modulo, indukcja matematyczna
NWD liczb całkowitych
(algorytm Euklidesa i rozszerzony algorytm Euklidesa)
Obliczanie odwrotności w ciele Z
p
Układy kongruencji (chińskie twierdzenie o resztach)
NWD wielomianów nad ciałem (mod p)
Małe twierdzenie Fermata i jego uogólnienie zwane twierdzeniem Eulera
Omówienie zasady działania niektórych algorytmów kryptograficznych jak np szyfr RSA
Zasada włączeń i wyłączeń
Funkcje tworzące
(zwykła dla ciągu jedynek dająca szereg geometryczny
i wykładnicza dla ciągu jedynek dająca exponentę)
Alternatywą dla zwykłej funkcji tworzącej mogłoby być przekształcenie Z
Równania rekurencyjne
Grafy
To czy będziesz miał więcej zależy jakie studia wybierzesz
Np na studiach informatycznych raczej nie będziesz miał tego więcej
Logika i teoria mnogości
Zbiory , działania na zbiorach (suma , różnica, iloczyn , dopełnienie)
kwantyfikatory,relacje
negacja , alternatywa , koniunkcja ,implikacja ,równoważność , tabelka prawdy
Rachunek zdań i prawa rachunku zdań
Algebra Boole
28 sie 16:27
Mariusz:
"Twierdzenie że każda funkcja ciągła posiada funkcję pierwotną
(co nie znaczy że łatwo ją obliczyć ani nawet że jest ona funkcją )"
Tutaj miało być
(co nie znaczy że łatwo ją obliczyć ani nawet że jest ona funkcją elementarną)
28 sie 16:32
chichi:
@
ciekawy matematykę

@
Mariusz
(1) |∡AEC|=120
o (kąt przyległy)
(2) |∡CDB|=120
o (bo czworokąt ABDC wpisany w okrąg)
(3) |∡CAD|=α=|∡CBD| (kąty wpisane oparte na łuku CD)
(4) |∡ACE|=|∡BCD|
No to mamy, że owe trójkąty są przystajace z cechy bok−kąt−bok
28 sie 16:36
Mariusz:
To rozwiązanie z trójkątami przystającymi całkiem niezłe
bo co do tego drugiego to nie każdy zna to twierdzenie
Ja od razu po maturze to nawet dostałem się na nauczycielskie studium fizyki i matematyki
ale ostatecznie skończyło się na zaocznej informatyce
28 sie 16:57
chichi:
A dlaczego zrezygnowałeś ze studium?
28 sie 17:03
Mariusz:
To było 21 lat temu i tak na dobrą sprawę to trudno mi powiedzieć bo
zrezygnowałem w momencie w którym nie było jeszcze przesądzone że nie dam sobie rady
Później skończyło się to problemami ze snem itp
a tak w ogóle to teraz uważam że decyzja o zrezygnowaniu z tych studiów była przedwczesna
28 sie 17:19
chichi:
Może jeszcze kiedys najdzie Cię ochota i coś postudiujesz choćby zaocznie
28 sie 17:42
Mariusz:
ciekawy gdybyś chciał iść na studia informatyczne to możesz przejrzeć
takie książki jak
B. Kerningham D. M. Ritchie Język ANSI C
B Stroustrup Język C++
B Eckel Thinking in (C++ , Java)
Niektórzy polecają też S Prata Język (C / C++) szkoła programowania
Możesz obejrzeć też D Knuth Sztuka programowania
Z polskich autorów to Jurek Grębosz Symfonia C++ już może jest trochę przestarzała
ale ma też inne np Opus magnum C++11
Jeżeli chodzi o algorytmy i struktury danych to
Cormen Leiserson Rivest Stein Wprowadzenie do algorytmów
Wirth Algorytmy + struktury danych = programy
Lafore Algorytmy i struktury danych w Javie
a z polskich autorów to
Banachowski , Diks , Rytter Algorytmy i struktury danych
28 sie 18:21
Mariusz:
Jeśli chodzi o C# to zakładając że jesteś użytkownikiem Windowsa
możesz zacząć w nim programować bez ściągania dodatkowego oprogramowania
a dokumentację C# możesz łatwo i bezpłatnie znaleźć w sieci
28 sie 18:52
ciekawy :
Chichi masz geometrię w takim wymiarze na zajęciach?
Jaka uczelnia?
29 sie 07:12