analiza
student: Niech f jest funkcją różniczkowalną na otwartym przedziale (−1,1 ) taką, że f(0) = 1 .Załóżmy,
że f również spełnia f(x) ≥0, f'(x) ≤0 i f ''(x) ≤ f(x) , dla wszystkich x ≥0 . Pokaż, że
f'(0) ≥− √2.
27 sie 07:21
wredulus_pospolitus:
chwila ... funkcja jest różniczkowalna tylko w (−1;1), więc f(x) ≥0, f'(x) ≤0 i f ''(x) ≤ f(x)
będzie spełnione tylko dla x∊ [ 0; 1)
A jeżeli tak to niech:
| | x3 | |
f(x) = |
| − 2x + 10100 (czyli f(x) ≥ 0 dla x∊ [ 0; 1) ) |
| | 3 | |
f'(x) = x
2 − 2 (czyli f'(x) ≤ 0 dla x∊ [ 0; 1) )
f''(x) = 2x (czyli f''(x) ≤ f(x) dla x∊ [ 0; 1) )
ale przecież f'(0) = −2
< −
√2
27 sie 08:31
Minato:
wredulus podana przez Ciebie funkcja nie spełnia założeń odnośnie tego, że f(0)=1.
27 sie 10:30