Geometria w R3
Sampas: | | x−1 | | y+2 | | z+1 | |
Obliczyć odległość punktu P(1,2,3) od prostej |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 1 | |
| | √6 | |
W odpowiedziach jest |
| , mi wyszło 4 razy więcej  Prosiłbym o potwierdzenie czy |
| | √7 | |
odpowiedz w książce jest prawdziwa.
25 sie 19:18
kerajs: Można to liczyć wzorem, lecz gdy się go nie pamięta , to można tak.
Płaszczyzna prostopadła do prostej i zawierająca P ma równanie 2(x−1)+3(y−2)+1(z−3)=0.
Wystarczy znaleźć punkt (nazwę go Q) jej przebicia przez prostą, a szukaną odległością będzie
|PQ|.
25 sie 19:22
Sampas: | | 4√6 | |
obliczyłem ze wzoru i tak jak piszesz i za każdym razem wyszło |
| natomiast w |
| | √7 | |
| | √6 | |
odpowiedziach jest |
| Chciałbym |
| | √7 | |
wiedzieć czy mam dobrze czy też popełniłem błąd
25 sie 19:40
kerajs:
Przypuszczałem iż liczysz wzorkiem, i stąd sugestia innego sposobu, abyś samodzielnie
zweryfikował wynik.
Punkt przebicia znajdziesz rozwiązując układ równań (prosta i płaszczyzna):
x=1+2t ∧ y=−2 +3t ∧ z=−1 +t ∧ 2(x−1)+3(y−2)+1(z−3)=0.
Wstaw pierwsze trzy równania do czwartego uzyskując równanie liniowe ze zmienną t. Wylicz ją
oraz współrzędne punktu przebicia.
25 sie 20:27
Iryt:
1)
2(x−1)+3(y−2)+1(z−3)=0
2x+3y+z−11=0
2*(1+2t)+3*(−2+3t)+t−1−11=0
P(1,2,3)
| | 16 | | 4 | | −20 | | 672 | | 96 | | 16*6 | |
|PP'|2=( |
| )2+(− |
| )2+ |
| )2= |
| = |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 49 | | 7 | | 7 | |
Może gdzieś znak zmieniłeś i dlatego inny wynik niż w odpowiedzi.
26 sie 20:33