całka
mardel: | | 1 | |
Oblicz całkę ∫01/x |
| dy |
| | √2+sin(y) | |
24 sie 23:31
mat: To jest pełne polecenie? Czy może ta całka to była funkcja do czegos innego?
25 sie 00:06
25 sie 00:11
mardel: Czyli tylko tak? Wolfram pokazuje dość skomplikowaną odpowiedz
25 sie 00:14
mat: wcale nie

odpowiedz to 2arctg(
√2tg(x/2)+1)
25 sie 00:16
mat: samej całki, tam oczywiście y (w kontekście twojego polecenia), całka oznaczona już prosto
25 sie 00:17
Szkolniak: Pobawię się podstawieniem uniwersalnym:
| | 2t | | 2 | |
→ sin(y)= |
| , dy= |
| dt |
| | t2+1 | | 1+t2 | |
Najpierw całka nieoznaczona:
| | 2(t2+1) | | 1 | |
=∫ |
| * |
| dt= |
| | 2t+√2(t2+1) | | t2+1 | |
Zajmiemy się mianownikiem:
| | 1 | | 1 | | √2 | | 1 | |
t2+√2t+1=t2+√2t+ |
| + |
| =(t+ |
| )2+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Wracamy do całki:
=
√2*
√2arctan(
√2t+1)+C=
=2arctan(
√2t+1)+C=
| | y | |
=2arctan(√2tan( |
| )+1)+C |
| | 2 | |
Zatem całka w zadaniu:
| | y | |
=2[arctan(√2tan( |
| )+1)]01/x= |
| | 2 | |
| | 1 | |
=2(arctan(√2tan( |
| )+1)−arctan(√2tan(0)+1)= |
| | 2x | |
| | 1 | |
=2arctan(√2tan( |
| )+1)−2arctan(1) |
| | 2x | |
| | 1 | | π | |
=2arctan(√2tan( |
| )+1)− |
| |
| | 2x | | 2 | |
Zaznaczam że to mój pierwszy przykład z zastosowaniem podstawienia uniwersalnego, także mogą
pojawiać się błędy
Może ktoś też zrobi i sprawdzi się poprawność mojego wyniku, którego jestem bardzo ciekaw
25 sie 00:24
chichi:
Brawo @
Szkolniak całkę nieoznaczoną masz policzoną dobrze, sprawdź link
00:11
25 sie 00:27
Szkolniak: Dzięki wielkie za informację @
chichi, trochę się w tym zaplątałem i robienie przykładu się
przedłużyło, stąd nie widziałem że ktoś już tutaj odpowiedział, dzięki jeszcze raz
25 sie 00:33
Mariusz:
Szkolniak aby sprawdzić czy otrzymałeś poprawną funkcję pierwotną
mogłeś sprawdzić różniczkując ją
Całka oznaczona to różnica wartości funkcji pierwotnej na krańcach przedziału całkowania
Ostatnie zdanie to nie jest definicja całki oznaczonej tylko treść twierdzenia Newtona Leibniza
Jeżeli dla każdego ciągu podziałów przedziału [a,b]
granica sumy pól prostokątów o podstawie Δx
i i wysokości f(ξ) gdzie ξ ∊ [x
i,x
i+1]
przy max(Δx
i,i=1..n) dążącym do zera istnieje i jest równa
(niezależnie od wyboru podziału przedziału dostajesz taką samą wartość tej granicy)
to granica ta jest całką oznaczoną funkcji f(x) na przedziale [a,b]
Szkolniak jak tam dopiero zaczynasz zabawę z całkami ?
Jeśli masz dostęp do biblioteki to przejrzyj sobie takie książki
F Leja Rachunek różniczkowy i całkowy ze wstępem do równań różniczkowych
G M Fichtenholz Rachunek różniczkowy i całkowy (tutaj masz trzy tomy)
Ze zbiorów zadań
W Krysicki L Włodarski
Analiza Matematyczna w zadaniach
Jeśli korzystasz tylko z sieci to tutaj możesz znaleźć
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon15/mon1504.pdf
albo
http://kielich.amu.edu.pl/Stefan_Banach/pdf/rachunek2.pdf
25 sie 02:59
Mariusz:
Wygląda na to że liczył całkę podwójną bądź potrójną a podał jedynie jedną z całek
Jeśli tak to mógł podać oryginalną całkę którą miał do policzenia
bo czasami zmiana kolejności całkowania albo zamiana zmiennych
może uprościć liczenie całki
25 sie 15:43
Szkolniak: @Mariusz zaczynać to aż tak typowo od zera nie zaczynam, trochę całek już policzyłem ale
nie jest to taka regularna nauka, chciałem po prostu umieć podstawy i postanowiłem że sam w
domu coś tam sobie będę od czasu do czasu przeglądał i próbował
Dostęp do biblioteki mam tylko ze w najbliższej mojej bibliotece za dużo matematycznych książek
nie ma, także musiałbym popatrzeć w dalszych bibliotekach
Na ten moment trochę się rozleniwiłem przez te wolne i też czekam na rozpoczęcie studiów, także
za nic tak porządnie się jeszcze nie zabieram
Co do Fichtenholza to mam bodajże na telefonie 3 jego części, ale bardzo dużo tego materiału
tam i na razie tak tylko trzymam te pdf w telefonie
25 sie 17:08
mardel: dzieki a czy granica istnieje?
lim{x→0} 2xarctg(√2tg(x/2)+1)=
26 sie 00:30