nierówność
Rita: Dany jest trójkąt w którym kąty BAC=α i ABC=β ( 0<α<β<π) oraz BC=a i CA=b. Wykaż że
b2(1−cosα) < a2(1−cosβ).
24 sie 22:07
ite:

| | a | | b | |
z tw. sinusów: |
| = |
| |
| | sin α | | sin β | |
| a2 | | b2 | |
| = |
| podnosimy stronami do kwadratu |
| sin2α | | sin2β | |
| a2 | | b2 | |
| = |
| korzystam z jedynki trygonometrycznej |
| 1−cos2α | | 1−cos2β | |
a
2(1−cos
2β)=b
2(1−cos
2α)
a
2(1−cos β)(1+cos β)=b
2(1−cos α)(1+cos α)
teraz skorzystaj z własności funkcji cosinus: w podanym przedziale (0<α<β<π) jest malejąca
i spróbuj dokończyć
25 sie 11:16
Rita: No próbuję, czyli to mam pokazać (1−cos β)(1+cos β)> (1−cos α)(1+cos α)
25 sie 11:52
ite:
trzeba tylko pokazać, że (1+cos β)<(1+cos α)
25 sie 12:19
wredulus_pospolitus:
zauważ, że 0< α < β < π ... tak więc cosα
> cosβ (bo w badanym przedziale funkcja f(x)
= cosx jest funkcją MALEJĄCĄ

)
25 sie 12:39
Rita: ok (1+cos β)<(1+cos α), a co w takim razie z tym (1−cos β)(1+cos β) ? (1−cos α)(1+cos α) ?
25 sie 12:54
ite:
wiemy, że (1+cos β)<(1+cos α)
oraz 0<α<β<π ⇒ (1+cos β)>0
więc b2(1−cos α)(1+cos β)<b2(1−cos α)(1+cos α)
skoro a2(1−cos β)(1+cos β)=b2(1−cos α)(1+cos α) to wstawiam
b2(1−cos α)(1+cos β)<b2(1−cos α)(1+cos α)=a2(1−cos β)(1+cos β)
upraszczając b2(1−cos α)(1+cos β)<a2(1−cos β)(1+cos β)
i b2(1−cos α)<a2(1−cos β)
25 sie 13:23
Rita: Dzięki a ta z kątami taka nierówność
β2(1−cosα) > α2(1−cosβ)?
25 sie 13:54
ite: 13:54 to ma być zależność pomiędzy kątami tego samego trójkąta co wcześniej?
25 sie 14:19
Rita: tak zgadza się to jest drugi punkt tego zadania
25 sie 14:28
ite: 0<α<β<π ⇒ wyrażenie 1−cos β przyjmuje jedynie wartości dodatnie
Nie przychodzi mi do głowy nic innego niż przekształcenie:
β
2(1−cos α) > α
2(1−cos β)
| | β2 | | α2 | |
do postaci |
| > |
| |
| | 1−cos β | | 1−cos α | |
| | α2 | |
i pokazanie, że f(α)= |
| jest funkcją rosnącą w podanym przedziale. |
| | 1−cos α | |
Może ktoś wyczaruje szybsze rozwiązanie.
25 sie 15:25
Rita: Jak wykazać że ta funkcja jest rosnąca w podanym przedziale?
30 sie 18:37
Szkolniak: U mnie: α=x oraz β=y
b
2(1−cos(x))<a
2(1−cos(y))
| | a | |
1−cos(x)<( |
| )2(1−cos(y)) |
| | b | |
| 1−cos(x) | | a | |
| <( |
| )2, bo ⋀(1−cos(y)>0) |
| 1−cos(y) | | b | |
y∊(0;π)
Z twierdzenia sinusów:
| | a | | b | | a | | sin(x) | |
|
| = |
| → |
| = |
| |
| | sin(x) | | sin(y) | | b | | sin(y) | |
| 1−cos(x) | | a | |
| <( |
| )2 |
| 1−cos(y) | | b | |
| 1−cos(x) | | sin(x) | |
| <( |
| )2 |
| 1−cos(y) | | sin(y) | |
| 1−cos(x) | | sin2(x) | |
| < |
| |
| 1−cos(y) | | sin2(y) | |
(1−cos(x))sin
2(y)<(1−cos(y))sin
2(x)
(1−cos(x))(1−cos
2(y))<(1−cos(y))(1−cos
2(x))
1−cos
2(y)−cos(x)+cos(x)cos
2(y)<1−cos
2(x)−cos(y)+cos(y)cos
2(x)
cos
2(x)−cos
2(y)+cos(y)−cos(y)cos
2(x)−cos(x)+cos(x)cos
2(y)<0
(cos(x)−cos(y))(cos(x)+cos(y))+(cos(y)−cos(x))+cos(x)cos(y)(cos(y)−cos(x))<0
(cos(y)−cos(x)(cos(x)+cos(y))−(cos(y)−cos(x))−cos(x)cos(y)(cos(y)−cos(x))>0
(cos(y)−cos(x))((cos(x)+cos(y)−1−cos(x)cos(y))>0
Z tego co wredulus napisał, mamy że cos(y)−cos(x)<0, zatem pozostaje nam do udowodnienia taka
nierówność:
cos(x)+cos(y)−1−cos(x)cos(y)<0
cos(x)−1+cos(y)−cos(x)cos(y)<0
(cos(x)−1)+cos(y)(1−cos(x))<0
(1−cos(x))−cos(y)(1−cos(x))>0
(1−cos(x)(1−cos(y))>0
Zbiór wartości funkcji f w przedziale (0;π):
1) f(x)=cos(x) −> (−1;1)
2) f(x)=−cos(x) −> (−1;1)
3) f(x)=−cos(x)+1 −> (0;2)
+ odpowiedni teraz wniosek, może ktoś oceni czy taki dowód byłby ok?
30 sie 21:29
ite:
Rita żeby wykazać, że badana funkcja jest rosnąca w podanym przedziale można zbadać znak
f.pochodnej.
To jest w materiale szkoły średniej.
31 sie 10:25
ite:
Szkolniak nie sprawdzałam tych przekształceń (czy próbujesz pobić rekord należący do
Mariusza?: ), ale zaczynasz je od tezy.
31 sie 10:34
Szkolniak: @
ite Ja sprawdziłem kilka razy i błędu nie widzę, ale może komuś będzie się chciało.
Do poziomu Mariusza jeszcze mi daleko także nie ma co porównywać

Chociaż zdaje sobie sprawę że dosyć ciężko by się to sprawdzało bo ogrom tam nawiasów,
cosinusów i sinusow
31 sie 18:24