Przekątne równoległoboku
XXL:
Obliczyć przekątne równoległoboku wiedząc, że ich stosunek wynosi 2:3,
a boki równoległoboku mają długości 11cm i 23 cm.
24 sie 22:07
RysiO: Niech przekątne mają długości a i b (a>b). W dowolnym równoległoboku suma kwadratów długości
wszystkich boków jest równa sumie kwadratów długości jego przekątnych.
Zatem mamy dwa równania:
a
2+b
2=2(11
2+23
2)
a
2+b
2=1300
a=30 cm
b=20 cm
24 sie 22:24
pipel i pudel:
Po prostu należy rozwiazać układ równań:
| | x | | y | | x | | y | |
(11)2=( |
| )2 + ( |
| )2 −2( |
| * |
| )cosα |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | y | | x | | y | |
(23)2=( |
| )2 + ( |
| )2 −2( |
| * |
| )cos(180o−α) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
[α−kąt między przekątnymi x i y]
25 sie 11:49
Bogdan:
Podobnie do RysiO
(3k)2 + (2k)2 = 2(112 + 232) ⇒ 13k2 = 1300 ⇒ k2 = 100 i k>0 ⇒ k = 10
3k = 30 i 2k = 20
25 sie 11:57