nierówność
cyclo: Wykaż że −a2 b2 + 3 (a2 − a + 1) (b2 − b + 1) + a b − 1≥0 dla dowolnych a i b.
24 sie 19:42
mat: rozpisując, przyjąłem sobie inne oznaczenia (x=a,y=b)
(2y2−3y+3)x2+(4y−3y2−3)x+(3y2−3y+3)≥0
a to nierówność kwadratowa ze względu na x, wystarczy pokazać, że Δ≤0
Δ = (4y−3y2−3)2−4(2y2−3y+3)*(3y2−3y+3)
Δ = −15y4+36y3−62y2+48y−27
należałoby pokazać, że ten wielomian nie ma miejsc zerowych
24 sie 20:18
cyclo: No miałem też taki pomysł, ale myślałem że jakoś sprytniej sie da....
24 sie 20:32
mat: Można np rozbić Δ na:
(−9y4+36y3−36y2)+(−26y2+48y−27)+(−6y4)
i teraz łatwo pokazać, ze pierwszy człon ≤0, drugi <0, trzeci ≤0
24 sie 20:33
mat: a to nie sprytne?

dzieki..
24 sie 20:35
cyclo: ok dzięki
24 sie 20:36
cyclo: teraz sprytne
24 sie 20:37