granica
student: | | n*ln(n) | |
Wyznacz wszystkie t takie ze limn→∞ |sin( |
| )| ≠ 1 |
| | t−n | |
24 sie 15:04
Adamm:
Niech f(x) = d(x, Z).
| | n*ln(n) | |
limn→∞ |sin |
| | = 1 |
| | n−t | |
| | n*ln(n) | | π | |
⇔ d( |
| , |
| +πZ) → 0 |
| | n−t | | 2 | |
| | 2n*ln(n)−π(n−t) | |
⇔ f( |
| ) → 0 |
| | 2π(n−t) | |
Proste nierówności f(x) ≤ |x−y|+f(y) pokazują nam, że tak długo jak różnica dwóch ciągów
x
n−y
n → 0, to f(x
n) → 0 ⇔ f(y
n) → 0
| | 1 | | 1 | |
(1/2π)[2n*ln(n)−π(n−t)]( |
| − |
| ) → 0 |
| | n−t | | n | |
Więc
| | 2n*ln(n)−π(n−t) | |
f( |
| ) → 0 |
| | 2π(n−t) | |
co tak naprawdę nawet nie zależy od t
24 sie 15:30
student: W sumie pokazałeś ze ta granica jest zawsze 1

niezależnie od t?
24 sie 15:42
Adamm:
Nie, pokazałem że albo dla każdego t zbiega do 1, albo dla żadnego.
24 sie 17:04
student: "pokazałem że albo dla każdego t zbiega do 1, albo dla żadnego" nie rozumiem tego stwierdzenia
24 sie 17:07
Adamm:
A tutaj dowód że nigdy to nie zachodzi.
Gdyby ln(2)/π oraz ln(3)/π były wymierne, to log23 byłby wymierny, sprzeczność.
Zatem ln(p)/π dla p = 2 lub p = 3 jest niewymierny.
Biorąc podciąg pn dostajemy, że ln(pn)/π − 1/2 = n*ln(p)/π − 1/2 jest
jednostajnie gęsty mod 1.
Zatem w szczególności, ln(n)/π − 1/2 może być dowolnie blisko 1/2.
Stąd f(ln(nk)/π − 1/2) > 1/2 dla pewnego podciągu nk.
24 sie 17:31
Adamm: "ln(n)/π − 1/2 może być dowolnie blisko 1/2" mod 1
24 sie 17:31
Adamm:
"Stąd f(ln(nk)/π − 1/2) > 1/2 dla pewnego podciągu nk."
To akurat jest bełkot bo f(x) ≤ 1/2. Chodziło o np. f(ln(nk)/π − 1/2) > 1/4.
24 sie 17:36
24 sie 18:35