PW: Przypuśćmy, że istnieją dwa rozwiązania, o których jest mowa w treści zadania. Wówczas zgodnie
z wzorami Viete'a
| | ⎧ | sinα + cosα = k + 1 | |
| | ⎩ | sinα.cosα = 1,2 k | ,
|
skąd wynika, że
| | ⎧ | sin2α + cos2α + 2sinα.cosα = k2 + 2k +1 | |
| | ⎩ | 2sinα.cosα = 2,4 k |
|
i po zastosowaniu jedynki trygonometrycznej w pierwszym równaniu i odjęciu stronami
0 = k
2 − 0,4 k,
co oznacza że
k = 0 lub k = 0,4.
Sprawdzenie (konieczne z uwagi na założenie, że rozwiązania istnieją).
Dla k = 0 badane równanie ma postać
x
2 − x = 0,
rozwiązaniami są 0 = sin0 i 1 = cos0, zgodnie z warunkami zadania.
Dla k = 0,4 równanie ma postać
x
2 − 1,4 x + 0,48 = 0,
Δ = 1,96 − 1,92 = 0,04,
√Δ = 0,2, a więc rozwiązaniami są
| | 1,4 − 0,2 | | 1,4 + 0,2 | |
x1 = |
| = 0,6 i x2 = |
| = 0,8 |
| | 2 | | 2 | |
sinα = 0,6 i cosα = 0,8 są sinusem i cosinusem tego samego kąta (wystarczy wziąć trójkąt
prostokątny o przyprostokątnych 6 i 8 oraz przeciwprostokątnej 10), a więc również spełniają
warunki zadania.
Odpowiedź: Rozwiązania opisane w treści zadania istnieją dla k = 0 oraz dla k = 0,4.
PW: Nawzajem.

Ja

już nie udzielem się, ale tym razem nie wytrzymałem patrząc jak
www
"zadeltował się na śmierć".