dowolny trójkąt
Dexter: Dany jest trójkąt ABC oraz jego obwód s, R−okrąg opisany i r −wpisany.
a) s>R+r
b) s≤R+r
c) s/6 <R+r< 6s
d) żadna z pożywczych
23 sie 14:39
a7: na pewno nie b)
23 sie 15:02
Dexter: Ok, raczej chciałbym wiedzieć która i też dlaczego?
23 sie 15:23
wredulus_pospolitus:

rozpatrujemy trójkąt równoboczny.
| | a√3 | | √3 | | √3 | |
R+r = h = |
| −−−> R+r = 3a* |
| = s* |
| < s (więc b odpada) |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
rozpatrzmy sytuację z rysunku (trójkąt rozwartokątny, najdłuższy bok ma długość c)
s < 3c −−−> R >9s −−−> R+r > 9s (odpada (a) i odpada (c) )
pozostaje więc jedynie (d)
23 sie 15:24
Dexter: Dzieki
23 sie 15:27
wredulus_pospolitus:
oczywiście na rysunku '2' oznacza 2
o 
żeby nie było
23 sie 15:28
a7: b) nie, gdyż wzięłam za przykład trójkąt prostokątny 3,4,5
23 sie 15:46