Szkolniak: | | sin(2x) | | sin(2x) | |
f(x)= |
| = |
| |
| | (1+cos(x))(1+sin(x)) | | 1+sin(x)+cos(x)+sin(x)cos(x) | |
| | ... | |
f'(x)= |
| (licznik się nie mieści) |
| | (1+sin(x)+cos(x)+sin(x)cos(x))2 | |
Licznik:
2cos(2x)(1+sin(x)+cos(x)+sin(x)cos(x))−sin(2x)(cos(x)−sin(x)+cos(2x))=
=2cos(2x)+2cos(2x)sin(x)+2cos(2x)cos(x)−sin(2x)cos(x)+sin(x)sin(2x)=
=2cos(2x)+2cos(2x)sin(x)+2cos(2x)cos(x)+sin(x)sin(2x)−sin(2x)cos(x)=
=2cos(2x)(1+sin(x)+cos(x))+sin(2x)(sin(x)−cos(x))=
=2(cos(x)−sin(x))(cos(x)+sin(x))(1+sin(x)+cos(x))−sin(2x)(cos(x)−sin(x))=
=(cos(x)−sin(x))[2(cos(x)+sin(x))(1+sin(x)+cos(x))−sin(2x)]=
=(cos(x)−sin(x))((2cos(x)+2sin(x))(1+sin(x)+cos(x))−sin(2x))=
=(cos(x)−sin(x))(2cos(x)+sin(2x)+2cos
2(x)+2sin(x)+2sin
2(x)+sin(2x)−sin(2x))=
=(cos(x)−sin(x))(2cos(x)+sin(2x)+2+2sin(x))
Zajmiemy się drugim nawiasem:
2cos(x)+2sin(x)cos(x)+2cos
2(x)+2sin
2(x)+2sin(x)=
=sin
2(x)+2sin(x)cos(x)+cos
2(x)+sin
2(x)+cos
2(x)+2sin(x)+2cos(x)=
=(sin(x)+cos(x))
2+2(sin(x)+cos(x))+1
=(sin(x)+cos(x)+1)
2
Stąd:
| | (cos(x)−sin(x))(sin(x)+cos(x)+1)2 | |
f'(x)= |
| |
| | (1+sin(x)+cos(x)+sin(x)cos(x))2 | |
f'(x)=0 ⇔ (1) sin(x)=cos(x) v (2) (sin(x)+cos(x)+1)
2=0
| | π | | π | |
(1) w przedziale (0; |
| ) taka równość zachodzi jedynie dla x= |
| |
| | 2 | | 4 | |
(2) sin(x)+cos(x)=−1
| | π | | 5 | | π | | 7 | |
x+ |
| = |
| π+2kπ v x+ |
| = |
| π+2kπ, k∊C |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Po sprawdzeniu widzimy, że nie ma żadnego rozwiązania w przedziale podanym w treści zadania
| | π | | sin(90o) | | 1 | |
f( |
| )= |
| = |
| = |
| | 4 | | (1+cos(45o))(1+sin(45o)) | | | |
| | 1 | | 2 | | 2(2−√2) | |
= |
| =( |
| )2=( |
| )2= |
| | | | 2+√2 | | (2−√2)(2+√2) | |
Teraz wypadałoby chyba za pomocą nierówności pokazać, że to jest rzeczywiście maksimum, ale to
już sobie chyba odpuszczę..

Sprawdziłem na GeoGebrze i według wykresu funkcji i prostej y=(2−
√2)
2 wychodzi że wynik jest
ok
Szkolniak: Dużo prościej z tego co teraz widzę na kartce, ale nie użyłem nigdy tego podstawienia więc w
sumie nawet o nim nie pomyślałem
Problem w tym że dochodzę do momentu gdzie mam równania w których używam kalkulatora, inaczej
nie wiem jak zrobić:
| | x | | x | |
tan( |
| )=√2−1 v tan( |
| )=−1−√2 |
| | 2 | | 2 | |
x=45
o v x=−135
o