parametr
swim: | | 1 | | m | |
Dla jakich wartości parametru m równanie x+ |
| + |
| =m2 ma jedno |
| | x | | 1+|x−1x| | |
rozwiązanie.
21 sie 15:18
ICSP: | | 1 | |
Jeżeli x0 jest rozwiązaniem to również |
| nim jest. |
| | x0 | |
Dlatego wystarczy sprawdzić co się dzieje dla x = 1 oraz x = −1 ponieważ w przeciwnym wypadku
równanie albo nie ma rozwiązania albo ma przynajmniej 2.
21 sie 15:28
swim: A skąd to wiadomo ?
21 sie 15:40
ICSP: Co wiadomo?
W moim poprzednim wpisie wysnułem 3 wnioski.
Nie mogę przewidzieć o który z nich pytasz.
21 sie 15:56
swim: O każdym
21 sie 18:08
I'm back:
| | 1 | |
Bo masz wyrażenie x + |
| które będzie miało taka sama wartość czy to dla k czy też 1/k |
| | x | |
| | 1 | |
Analogicznie z |x − |
| | |
| | x | |
I stąd to wiemy.
21 sie 18:20
kerajs:
Niech takie zadanie pojawi się na maturze rozszerzonej. Ciekawe ilu zdających wpadnie na to
sprytne rozumowanie?
22 sie 20:15
www: Niech takie zadanie pojawi się na maturze rozszerzonej. Ciekawe ilu zdających wpadnie na to
sprytne rozumowanie?
Na poprawce to raczej nikt...
22 sie 21:09