logarytmy
bigun: Jeśli (log2 3)x−(log5 3)x≥ (log2 3)−y−(log5 3)−y to jaka jest zależność miedzy x i
y?
21 sie 12:08
bigun: up
22 sie 11:29
bigun: Która z odpowiedzi jest poprawna i dlaczego

a)x+y≥0
b)x−y≥0
c)x+y≤0
d)x−y≤0
22 sie 12:33
wredulus_pospolitus:
skoro masz 4 odpowiedź (parami wykluczające się) ... to możesz po prostu podstawić i sprawdzić
1) niech x = 1 ; y = 0 −−−> to da odpowiedź na to, która z odpowiedzi (A) czy (C) jest
odrzucana ... jak również która z odpowiedzi (B) czy (D) jest odrzucana
2) niech x =2 ; y = 0 −−−> to jednoznacznie wykaże, która odpowiedź jest prawidłowa
22 sie 13:27
bigun: A da sie jakoś ogolnie to sprawdzic
22 sie 14:16
wredulus_pospolitus:
oczywiście, że się da
a = log
23
b = log
53
zauważmy, że a > 1 > b > 0
a
x − a
−y ≥ b
x − b
−y
| ax+y − 1 | | bx+y − 1 | |
| ≥ |
| |
| ay | | by | |
zauważmy, że
dla x+y ≥ 0 zachodzi: a
x+y ≥ 1 −−> L ≥ 0 ; b
x+y ≤ 1 −−> P ≤ 0
czyli nierówność będzie ZAWSZE spełniona
22 sie 14:39