równanie
a2: Wyznacz (x,y) takie że 9x3 − 9x y + 3y3 + 1 = 0
21 sie 10:26
wredulus_pospolitus:
pierwsza myśl:
9x(x2 − y) + 3y3+1 = 0
3y3+1 = 0 −−−> y = 3−1/3
x2−y = 0 −−> x2 = y −−−> x = ±3−2/3
jako, że nie trzeba było wyznaczyć WSZYSTKICH par (x,y) to bym na tym skończył zadanie
21 sie 11:16
a2: Jak jest wyznacz (x,y) to podajemy tyko 1 parę?
Skąd się wzięła 2 i 3 linijka?
21 sie 12:04
a2:
21 sie 21:25
ICSP: Jeżeli chcesz wyznaczyć jedna parę (x,y) aby zachodziło powyższe równanie to wystarczy przyjąć
za x zero i doliczyć sobie y:
(0,−3−1/3)
Jeżeli chcesz znaleźć wszystkie takie pary to potraktuj jedną zmienną jako parametr i rozwiąż
równanie III stopnia wykorzystując znane metody z teorii równań wielomianowych (np. metoda
Cardano)
Wynik nie wyjdzie ładny, ale jakiś wyjdzie.
21 sie 21:41
a2: | | 1 | | 1 | |
Bo zadanie brzmiało: Ile rozwiązań ma równanie log(x3+ |
| y3+ |
| )=log x+log y |
| | 3 | | 9 | |
a)0
b)1
c)2
d) wiecej niż 2
21 sie 21:51
21 sie 21:57
kerajs:
Raczej: dla dodatnich x,y (a to założenie wynika z logarytmów!) mamy
| | y3 | | 1 | |
x3+ |
| + |
| ≥33√x3*y33*19=xy |
| | 3 | | 9 | |
a równość zachodzi gdy
i stąd odpowiedź b)
22 sie 20:12