dowod z dzialu planimetria
kamila:

Punkty L,D,E oraz K są współliniowe. Pokaż, że P
ALD/P
EKC=(AB*AD)/(BC*CE)
Oznaczyłam sobie boki literkami dla ułatwienia i napisałam twierdzenia pitagorasa do tych
trojkatow prostokątnych mam duzo rownan ale nie wiem co dalej, moze coś jeszcze potrzeba?
20 sie 20:04
chichi:
Mimo iż trójkąty prostokatne prowokują do tw. Pitagorasa, ja tutaj bym w to wcale nie szedł,
ale może to też jakaś droga
20 sie 22:34
pink: kamila skorzystaj z podobieństwa trójkątów LAD i KDC np itd
21 sie 10:32
kamila: nie wiem dalej jak to zrobic a ktore trojkaty sa podobne jeszcze?
21 sie 13:25
pink: ALE i CEK
21 sie 13:37
kamila: pomoze ktos?
23 sie 17:26
www: Zastosuj te wskazówki
23 sie 17:39
wredulus_pospolitus:

niech
α i
β = 90−α będą kątami trójkąta LAD.
wtedy
β = 180 − 90 − α = 90−α
w takim razie
α =
α
i masz pierwsze podobieństwo trójkątów ... pokombinuj nad drugim (troszeczkę więcej zachodu,
ale nadal łatwo to wykazać, gdy już wiesz czego szukasz
23 sie 17:45
23 sie 18:31
kamila: a co to jest POPs theorem?
23 sie 21:29
23 sie 21:57
23 sie 21:59
kamila: Dziekuje
24 sie 14:44