zadanie ambitniejsze :P bardzo prosze o pomoc.
Ergo :):

1) W trojkacie ABC mamy dane |AB|=10cm , |AC|=20cm i |<BAC|=120
o. Wyznacz dlugosc srodkowej AD
oto moje obliczenia

spedzilem dosyc sporo czasu na rozwiazaniem tego zadania i niestety
nieudalo sie

obliczam |BC| : |BC|=a |AB|=c |AC|=b
a
2=c
2+b
2 −2a*b*cos120
o
| | 1 | |
a2=102+202−2*10*20*(− |
| ) |
| | 2 | |
a
2=100+400+200
a
2=700 a=10
√7
|<BDA|=α i |<ADC|=180
o−α i dalej twierdzenie cosinusow? czy zla droge obieram?
4 mar 14:12
Basia: b=20
c=10
a=10
√7
BD=CD=5
√7
β+γ=60
γ=60−β
d
2=(a/2)
2+c
2−2*(a/2)*c*cosβ
d
2=(a/2)
2+b
2−2(a/2)*b*cos(60−β)
(a/2)
2+c
2−ac*cosβ=(a/2)
2+b
2−ab*cos(60−β)
100−100
√7*cosβ=400−200
√7*[cos60*cosβ−sin60*sinβ]
| | cosβ | | √3sinβ | |
100−100√7*cosβ=400−200√7*[ |
| − |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
100−100
√7*cosβ=400−100
√7*(cosβ−sinβ)
100
√7√3sinβ=300
z wzoru
sin
β+cos
2β=1
| | √12 | | √3*4 | | 2 | |
wylicz cosβ= |
| = |
| = |
| |
| | √21 | | √3*7 | | √7 | |
podstaw do
d
2=(a/2)
2+c
2−2*(a/2)*c*cosβ
i gotowe
4 mar 14:33
Basia:
sprawdź ten cosβ, bo liczyłam w pamięci
4 mar 14:34
Ergo :): dziekuje bardzo juz sprawdzam
4 mar 17:20
fletch: coś nie pasuje... cos(α−β) = cosαcosβ+sinαsinβ
22 mar 21:43
rafcio: A i tak Basia wyszła na swoje niezależnie od tego błędu
100−100√7*cosβ=400−200√7*[cos60*cosβ+sin60*sinβ]
−300−100√7*cosβ=−100√7*(cosβ+√3sinβ)
300=100√7(−cosβ + cosβ + √3sinβ)
100√7√3sinβ=300
i dalej to samo co przedtem napisała koleżanka
26 sty 19:30