matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
zadanie
uno:
3
Wykaż że 2
√
1+x
+
√
2x−3
+
√
15−3x
<2
√
19
, gdzie
≤x≤5.
2
20 sie 18:12
ICSP:
√
1 + x
+
√
1 + x
+
√
2x − 3
+
√
15 − 3x
L = 2
√
1 + x
+
√
2x − 3
+
√
15 − 3x
= 4*
<
4
1 + x + 1 + x + 2x − 3 + 15 − 3x
< 4 * (
)
1/2
= 2
√
x + 14
≤ 2
√
5 + 14
= 2
√
19
= P
4
21 sie 16:13