losowanie
zara: N nierozróżnialnych kul umieszczamy losowo w n rozróżnialnych pudełkach. Wybrano losowo jedno
pudełko i okazało się że zawiera b kul. Niech En oznacza wartość oczekiwaną b4. Oblicz
limn→∞ En.
20 sie 13:05
Adamm: oczywiście, zero
20 sie 15:29
Adamm:
Niech Pn(i) to prawdopodobieństwo że i kul wpadło do wybranego pudełka.
Ponieważ En ≤ (14+24+...+N4)*max{Pn(1), ..., Pn(N)}, wystarczy pokazać że Pn(i) → 0.
20 sie 15:36
Adamm: max{Pn(0), ..., Pn(N)}
20 sie 15:37
Adamm:
Dobrze było 15:36.
| | ilość rozwiązań x1+...+xn−1+i = N | |
Pn(i) = |
| |
| | ilość rozwiązań x1+...+xn = N | |
| | | | (N−i)! | | (n−1+N−i)*...*(n−1) | |
= |
| = |
| * |
| |
| | | | N! | | (n+N−1)*...*(n−1) | |
20 sie 15:47