pomocy!
ika: jak obl dziedzine funkcji?
f(x)=U { x2+5x }{ −x2+9 }
W licznku ma byc log(x2+5x)
4 mar 14:09
Basia:
logarytmować można tylko liczby dodatnie czyli:
x2+5x>0
mianownik ≠ 0 czyli
9−x2≠0
potrafisz dokończyć ?
4 mar 14:12
ika: −x2=−9
x2=9
X=3
Tak?
4 mar 14:25
ika: Albo...
(x−3)(x+3)=0
X=3 x=−3
4 mar 14:26
Basia: z tym drugim się zgadzam; z pierwszym nie;
x≠−3 i x≠3
ale jeszcze 1 warunek
x2+5x>0
x(x+5)>0
x∊(−∞;0)∪(5;+∞)
razem:
x∊(−∞;−3)∪(−3;0)∪(5;+∞)
4 mar 14:36
ika: a dlaczego musimy policzyc dziedzine z licznika?
4 mar 14:46
Nikka: ...bo w liczniku jest funkcja logarytmiczna
Z def. ( f(x) = logax a > 0 i a ≠ 1, x > 0) wynika, że liczba logarytmowana czyli w Twoim
przypadku całe wyrażenie x2+5x musi być dodatnie.
4 mar 14:52
ika: czyli jak bede miala w liczniki log to zawsze musze dzidzine wyliczyc?
4 mar 14:55
Nikka: nie tylko w liczniku... generalnie gdziekolwiek pojawi się funkcja logarytmiczna trzeba
pamiętać o definicji czyli narzuconych przez nią warunkach na podstawę logarytmu i liczbę
logarytmowaną
4 mar 14:58
ika: Ok,wielkie dzieki

4 mar 15:01
ika: a jak mam taki przyklad..
log(x−1)/√x2−4
to najpierw dzidzina z x−1>o x>1
(x−2)(x+2)>0
x>2 x>−2
?
4 mar 15:05
Nikka: x−1 to podstawa logarytmu?
Powinno być f(x) = logx−1√x2−4 ?
4 mar 15:09
ika: nie,nie..
Log(x−1) to licznik.
4 mar 15:10
Nikka: aaaaaaaaa ok, nie zauważyłam ukośnika
4 mar 15:18
Nikka: jeśli tak to :
D: x − 1 > 0 (z def. funkcji logarytmicznej) i x2 − 4 ≥ 0 ( z def. pierwiastka kwadratowego)
i √x2−4 ≠ 0 (bo mianownik ułamka nie może być zerem)
Dwa ostanie warunki zapisujemy jako jeden x2 − 4 > 0
4 mar 15:22
ika: ok,dzieki

4 mar 15:26