Moniczka: Proszę o Pomoc ? Mam pytanie takie

Jaką część sprzedanych lodów stanowiły lody pistacjowe ?
to co muszę zrobić żeby obliczyć jaka to była część ? Bo wiem ,że całość sprzedanych
lodów wynosiła 120l a same lody pistacjowe 30l ?
21 lis 14:32
karloz: jaką część procentowo czy ułamkowo?

skoro całość to 120l a sprzedano 30l to
1 = 120
x = 30
mnożysz "na krzyż" i masz 120x = 30 czyli x = 30/120 = 1/4
koniec

procentowo 1/4 * 100% = 25%
chyba tyle
21 lis 14:34
Moniczka: a mam jedno pytanie

Dlaczego napisałeś 1=120

Skąd to 1 się wzieło
21 lis 14:46
Dwiekropki: bbo to 1 to jak 100% pewnie o to chodziło : )
21 lis 14:48
karloz: jeśli przyjmiesz, że x to jest pewna część ze wszystkich lodów, to możesz przyjąć, że "1"
to jest ta "całość sprzedanych lodów" - dlatego 1 bo to jest "jedna całość"

rozumiesz ?
21 lis 14:49