proszę o rozwiązanie
anna: trójkąt ABC jest trójkątem równobocznym o boku a wykaż że łuk okręgu wpisanego w ten trójkąt
zawarty między dwoma kolejnymi punktami styczności tego okręgu z bokami trójkąta
ma długość większą niż 60% a
19 sie 22:24
kerajs:
| | 1 | | 1 | | a√3 | |
Długość tego łuku to: |
| (2π( |
| ( |
| ))) |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
19 sie 22:37
chichi:
| 1 | | a√3 | | 3 | | π√3 | | 3 | |
| *2π* |
| > |
| a ⇒ |
| > |
| □ |
| 3 | | 6 | | 5 | | 9 | | 5 | |
19 sie 22:43
anna: czy można prosić o dokładniejsze wyjaśnienie
19 sie 23:14
blabla:

a=2r
√3
5π > 9
√3
15,7> 15,57
19 sie 23:38
a7: promień okręgu w pisanego w trójkąt równoboczny to jedna trzecia jego wysokości
h=a√3/2 r=1/3*a√3/2=a√3/6
obwód okręgu to 2πr podstawiamy za r a√3/6 i łuk to jedna trzecia tego obwodu
czyli 1/3π*2a√36=πa√3/9 teraz musimy sprawdzić czy π√3/9 jest większe niż 6/10
π√3/9≈0,604582 >0,6 c.n.w
19 sie 23:42
Mila:

1) α=2*60
o
| | α | | απ | |
ł= |
| *2π*r= |
| *r |
| | 360o | | 180o | |
| | 1 | | 1 | | a√3 | | a√3 | |
2) r= |
| h= |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 6 | |
| | 2 | | a√3 | |
ł= |
| π* |
| >a*6.28*1.73/18≈0.6042a |
| | 3 | | 6 | |
19 sie 23:48