pole
monika: | | x2 | | y2 | | xy | |
Oblicz pole ograniczone krzywą : |
| + |
| = |
| |
| | a2 | | b2 | | c2 | |
19 sie 19:46
kerajs:
Moim zdaniem tu brakuje informacji o a,b,c.
Np: dla |ab|≥2c2 ta krzywa nie istnieje
19 sie 20:06
Szkolniak: @kerajs na pewno? Mi wychodzi, że ta krzywa nie istnieje dla |ab|<2c2
19 sie 20:28
kerajs:
Nie wiem, ale tak mi się wydawało. Dla pewności musiałbym sobie to policzyć na kartce, a nie w
głowie.
Niezależnie od wyniku, są pewne a,b,c dla których krzywa nie istnieje.
19 sie 21:39
Szkolniak: Wydaje mi się że wiem o co Ci chodzi i z czym to jest związane
Ja dla ciekawości rozpisałem sobie to na kartce i wyszło mi coś takiego:
| | b | | ab2 | |
acy=| |
| |√(ab)2−4c4*|x|+ |
| x |
| | 2c | | 2c | |
| | | | b | | ab2 | | | |
| |√(ab)2−4c4*|x|+ |
| x | | | 2c | | 2c | |
| |
y= |
| |
| | ac | |
I teraz biorąc, że (ab)
2−4c
4≥0, wychodzi po mojemu
Może potwierdzisz jeśli dokładnie to samo Ty byś zrobił na kartce
19 sie 21:44
jc: To może być punkt, prosta lu dwie przecinające się proste, jakie więc pole mamy znaleźć?
19 sie 22:13
kerajs: Touche.
PS
Z postaci:
| | y | | bx | | (ab)2−4c4 | |
( |
| − |
| )2= |
| |
| | b | | 2c2 | | 4a2c4 | |
wynika założenie |ab|≥2c
2 ∧ abc≠0
Fakt, mój błąd.
19 sie 22:43
jc:
x2+y2=2xy, (x−y)2=0, prosta
x2+3y2=4xy, (x−y)(x−3y) = 0, dwie proste
x2+2y2=2xy, (x−y)2 + y2 = 0, punkt
Co z polem?
19 sie 22:59
monika: | | x2 | | y2 | | xy | |
Sory powinno być ( |
| + |
| )2 = |
| ,ale już mam odpowiedz a2b2/2c2 |
| | a2 | | b2 | | c2 | |
19 sie 23:11
kerajs:
Gdyby dla dodatnich a, b przyjąć że x=a r cosα ∧ y= b r sin α ( jakobian wtedy wynosi J=abr) to
równanie ma postać
| | abr2sin(2α) | |
r4= |
| , a pole to: |
| | 2c2 | |
P=∫
0π/2(∫
0√absin2α/(2c2)abr dr)dα+∫
π3π/2(∫
0√absin2α/(2c2)abr dr)dα=
| | ab | | absin2α | | absin2α | |
= |
| [∫0π/2 |
| dα+∫π3π/2 |
| dα]= |
| | 2 | | 2c2 | | 2c2 | |
| | a2b2 | | a2b2 | |
= |
| [∫0π/2sin2α}dα+∫π3π/2sin2αdα]= |
| |
| | 4c2 | | 2c2 | |
20 sie 00:30