równanie z parametrem
golt: Wyznacz wszystkie m aby ln(8x−6m−3)−ln(x2+2mx)=ln80 miało tylko jeden pierwiastek.
19 sie 14:33
wredulus_pospolitus:
zał.
8x > 6m+3
x(x+2m) > 0
ln(8x−6m−3) = ln(x2+2mx) + 0
8x−6m−3 = x2 + 2mx
0 = x2 + (2m−8)x + (6m+3)
1) Δ = 0 i x1 spełnia założenia
2) Δ > 0 i tylko jeden z pierwiastków spełnia założenia
do dzieła
19 sie 15:09
golt: 1) m=13 x=−9
m=1 x=3
wiec tylko m=1
2) Δ > 0 m∊(−∞,1)∪(13,∞)
jak sprawdzić "tylko jeden z pierwiastków spełnia założenia"?
19 sie 15:17
wredulus_pospolitus:
Δ
x = (2m−8)
2 − 4(6m+3) = 4m
2 − 32m + 64 − 24m − 12 = 4m
2 − 56m + 52
| | 8−2m + 2√(m−1)(m−13) | |
x1 = |
| = 4 − m + √(m−1)(m−13) |
| | 2 | |
x
2 = 4 − m −
√(m−1)(m−13)
sprawdzamy z założeniami:
x
1 ok , x
2 nie ok
8(4 − m +
√(m−1)(m−13)) > 6m+3
8
√(m−1)(m−13) > 14m − 29 //
2 (pamiętaj o założeniu)
a następnie analogicznie sprawdzić kiedy x
1 spełnia
x(x+2m) > 0
później ... kiedy x
2 nie spełnia chociaż jednego z tych założeń ... część wspólna
a następnie na odwrót: x
1 nie ok, x
2 ok
trochę roboty, ale da się to zrobić
19 sie 15:50