matematykaszkolna.pl
geometria uczesie: Jak wykonać zad 20 z matury: https://pdfhost.io/v/W.kMfxubQ_Zeszyt_XV_STEREOMETRIA_KARTA_PRACY.pdf
19 sie 14:19
wredulus_pospolitus: rysunek niech ω będzie płaszczyzną zawierającą podstawę tegoż czworościanu. Masz wykazać, że α = 60o wiedząc, że: ∡ABD = 45o ΔABD to trójkąt prostokątny równoramienny (patrz kąt ABD) ∡ABC = 45o ΔABC to trójkąt prostokątny równoramienny (patrz kąt ABC) niech |AB| = x, wtedy: |AC| = |AB| = x −−> |BC| = x2 |AD| = |AB| = x −−−> |DB| = x2 zauważ tak, że ΔCAD jest także prostokątny (i równoramienny, ale to już mniejsza z tym) −−−> |DC| = x2 tak więc Δ BCD jest trójkątem równobocznym stąd ∡CBD = α = 60o c.n.w.
19 sie 15:06
uczesie: Dla mnie to było trudne, a tam jest napisane że łatwe
19 sie 15:19
uczesie: Gdzie na twoim rysunku prosta p przebija płaszczyznę w punkcie A?
19 sie 15:40
wredulus_pospolitus: punktem 'A' z treści zadania jest wierzchołek B (przy robieniu rysunku nie miałem podglądu na zadanie) po prostu zmień oznaczenia
19 sie 15:42
uczesie: czumu ΔABD i ΔABC równoramienne?
19 sie 15:50
wredulus_pospolitus: napisałem −−− patrz kąt ABD i kąt ABC (masz podane, że te kąty wynoszą 45o )
19 sie 15:51
uczesie: ok a czemu ΔCAD prostokątny?
19 sie 15:55
wredulus_pospolitus: żeby sobie wyobrazić tą sytuację, która jest opisana w zadaniu polecam: 1) bierzesz do ręki długopis 2) stół jest płaszczyzną ω, długopis stawiasz na stole i nachylasz go pod kątem ~45o (prosta p) 3) część stołu która jest 'pod długopisem' to rzut prostopadły (p') 4) kładziesz na stole drugi długopis pod kątem ~45o do (p') (cienia uniesionego długopisu −−− zakładając że światło jest nad stołem) ... to jest prosta q Tak wygląda ten ostrosłup
19 sie 15:56
wredulus_pospolitus: zrób jak napisałem −−− będzie Ci łatwiej to zauważyć ... niestety ... wiele osób ma problem z wyobraźnią przestrzenną, dlatego warto (także na maturze) spróbować sobie to pokazać korzystając z przyborów posiadanych w trakcie rozwiązywania zadania. Tak naprawdę − zadanie to nie jest trudne, o ile właśnie wpadnie się na to, że te trzy proste (dwie proste i rzut) tworzą ten czworościan. Gdyby w zadaniu było podane, że masz czworościan taki jak opisałem, spodziewam się, że nie miałbyś/miałabyś z tym zadaniem najmniejszego problemu.
19 sie 15:59
uczesie: Ok rzeczywiście trzeba wyobraźni aby zauważyć że CAD jest prosty.
19 sie 16:10
wredulus_pospolitus: zrobiłeś/−aś tak jak zaproponowałem? Widzisz już ten ostrosłup?
19 sie 16:21
uczesie: tak, dziękuju
19 sie 16:23