prostopadłścian
kamila: Rozważmy prostopadłościan ABCDEFGH z AB=5, BC=4 i BF=6. Niech R oznacza zbiór punktów
znajdujących się wewnątrz prostopadłościanu takich że |BF|≤3 i niech S oznacza zbiór punktów
znajdujących się wewnątrz takich że |CG|≤3. Niech P oznacza przecięcie R i S, jaka jest
objętość P?
19 sie 11:27
ite: Czy na pewno |BF|≤3, skoro BF=6 ? Może |BR|≤3 ?
19 sie 11:40
Darko: Żle objaśniłam, poniżej poprawione
Rozważmy prostopadłościan ABCDEFGH z AB=5, BC=4 i BF=6. Niech R oznacza zbiór punktów
znajdujących się wewnątrz prostopadłościanu takich że ich odległość od BF jest mniejsza bądź
równa 3 i niech S oznacza zbiór punktów znajdujących się wewnątrz takich że ich odległość od
CG jest mniejsza bądź równa 3. Niech P oznacza przecięcie R i S, jaka jest objętość P?
19 sie 11:53
ite: A widzisz, jaką figurą jest to przecięcie?
19 sie 11:59
kamila: jakiś prostopadłościan chyba
19 sie 12:11
ite: tutaj widać, zaznaczone są wszystkie punkty przestrzeni odległe od krawędzi BF o 3 lub mniej,
do szukanego zbioru należą tylko punkty wewnątrz prostopadłościanu
https://www.geogebra.org/3d/u72xauab
19 sie 12:18
kamila: to 1/4 walca, i od CG też bedzie 1/4 walca a cześć wspólna to jaka bedzie?
19 sie 12:21
ite: https://prnt.sc/1qbpnhq
Ja bym od obliczonej proporcjonalnie (ale nie 1/4) objętości walca odjęła objętość
prostopadłościanu o podstawie będącej trójkątem prostokątnym (ten z czarnymi krawędziami) i
otrzymany wynik pomnożyła przez 2.
19 sie 12:48
kamila: Czemu nie 1/4? i ta podstawa trójkata wynosi 2?
19 sie 12:52
ite:
Przecięcie R i S to jest ich część wspólna, a nie suma (tak jak chciałaś liczyć 12:21).
19 sie 12:57
kamila: No wiem ale miałam na myśli jeden walec i sześcian, a jak to policzyć w takim razie?
19 sie 13:19
ite:

widok "z góry"
Pole ΔFKJ to podstawa graniastosłupa, którego objętość trzeba odjąć od części walca
o kącie
α i łuku KM.
Nie wiem, o jaki sześcian chodzi (13:29)?
19 sie 16:57
19 sie 17:09
ite:
| objętość części wyciętej | | α | |
| = |
| |
| objętość całego walca | | 2π | |
19 sie 17:13