matematykaszkolna.pl
ostrosłup 123: Wszystkie ściany trójkątnego ostrosłupa są równoramiennymi trójkątami prostokątnymi, z wyjątkiem podstawy, która jest trójkątem równobocznym. Wysokość ostrosłupa wynosi H. Oblicz jego objetość.
19 sie 10:40
wredulus_pospolitus: Masz 4 przypadki: 1) wszystkie trzy kąty proste są u podstawy 2) dwa kąty proste u podstawy, jeden przy wierzchołku 3) jeden kąt prosty u podstawy, dwa przy wierzchołku 4) trzy kąty proste u wierzchołka sprawdzasz, które z tych przypadków mogą zaistnieć gdy podstawa to trójkąt równoboczny, a ściany boczne to trójkąty równoramienne prostokątne (podpowiedź − jeden przypadek tylko wchodzi w grę) I liczysz
19 sie 10:49
123: trzy kąty proste u wierzchołka
19 sie 13:32
wredulus_pospolitus: da. jednak pozostałe możliwości trzeba podać i pokazać(wykazać), że nie mają one racji bytu przy takich danych zadania.
19 sie 13:33
123: Chyba w tych pozostałych przypadkach nie da się tego narysować, aby trójkąt równoboczny był w podstawie. Czyli to jest ostrosłup foremny?
19 sie 13:45
wredulus_pospolitus: 1) nie da się −−− masz jednak to wykazać 2) nie czworościan foremny (ostrosłup foremny −−− bo on ma wszystkie ściany jako trójkąty równoboczne) tylko ostrosłup prawidłowy
19 sie 13:50
chichi: Ostrosłup prawidłowy = ostrosłup foremny
19 sie 13:56
chichi: Skąd taki wniosek wredulusie?
19 sie 13:57
123: Nie wiem jak np wykazać wszystkie trzy kąty proste są u podstawy nie mogą być
19 sie 14:00
blabla: rysunek Taki ostrosłup to naroże sześcianu H=a
 1 H2 
V=

*

*H
 3 2 
 H3 
V=

6 
=========
19 sie 17:04
wredulus_pospolitus: rysunek @chichi −−− nie wiem skąd emotka @123 −−− zaczynając od tego, że taki ostrosłup nie istnieje (nie 'zamknie się' ) ale pomijając to, zrób sobie siatkę i popatrz jakie będą miały długości krawędzie boczne (i nie czepiać się mojego trójkąta 'równobocznego' )
19 sie 17:14