funkcja kwadratowa
Darko: Czy istnieje trójmian kwadratowy f(x) ze współczynnikami całkowitymi taki ze f(f(√2))=0 ?
19 sie 08:26
Darko: sorry miało być f(f(√3))=0
19 sie 08:49
wredulus_pospolitus:
f(x) = ax2 + bx + c
f(√3) = 3a + √3b + c = d + √3b
f(f(√3) = f(d + √3b) = a(d+√3b)2 + b(d+√3b) + c =
= ad2 + 2abd√3 + 3ab2 + bd + b2√3 + c
Równania
1) 2adb√3 + b2√3 = 0 −−−> 2a(3a+c) + b = 0 −−−> b = − 2a(3a+c)
2) ad2 + 3ab2 + bd = 0 −−−> a(3a+c)2 + 3a(− 2a(3a+c))2 + (− 2a(3a+c))*(3a+c) = 0
rozwiąż drugie równanie i zapewne będziesz miał całą rodzinę trójmianów kwadratowych
19 sie 09:07
Darko: A co wyliczyć z tego derugiego równania?
19 sie 10:33
I'm back:
Wyznacz albo a albo c, bez roznicy
19 sie 10:36
Darko: Dzięki
19 sie 11:34