parametr
uczen: Wyznacz wszystkie wartości całkowite parametru dla których nieujemne rozwiązania równania
m2x3−(6m+m2)x2+(m+6)x=0 są liczbami całkowitymi
18 sie 23:32
M:
22 sty 18:19
kerajs:
x=0 ∨ m2x2−(6m+m2)x+(m+6)=0
1) dla m=0 drugie równanie jest sprzeczne, więc m=0 będzie należeć do rozwiązania ze względu na
równanie x=0
2) te całkowite wartości m, dla których wyróżnik drugiego równania jest ujemny lub ma ono tylko
ujemne rozwiązania także będą należeć do rozwiązania ze względu na równanie x=0
3) pozostałe całkowite wartości m:
Zakładam że istnieje całkowite m i naturalne x dla którego
(mx −1)(mx−5−m)= −1
Pozostaje rozwiązać układy:
a) (mx −1=1) ∧ (mx−5−m=−1)
b) (mx −1=−1) ∧ (mx−5−m=1)
i wyciągnąć wnioski.
23 sty 12:43