ciekawe zadanko
pasibrzuch:
a+b=1
a
2+b
2=2
a
8+b
8 = ? (8

)
18 sie 22:12
Szkolniak: | | 97 | |
Mi wyszło |
| , ktoś potwierdzi? |
| | 8 | |
18 sie 22:24
amelka: tak
18 sie 22:26
Szkolniak: a
8+b
8=(a
4+b
4)
2−2(ab)
4=
=[(a
2+b
2)
2−2(ab)
2]
2−2(ab)
4
Z treści:
a
2+b
2=2 |+2ab
(a+b)
2=2+2ab
| | 1 | |
1=2+2ab → ab=− |
| , i podstawiamy |
| | 2 | |
18 sie 22:36
pasibrzuch: dobrze!
18 sie 22:39
Szkolniak:
18 sie 22:44
Mariusz:
Szkolniak czytałeś coś o funkcjach symetrycznych ?
Tutaj mamy sumę potęg więc zadziałałyby wzory Newtona
19 sie 07:45