przszę o rozwiązanie
anna: suma długości wszystkich krawędzi sześcianu jest o (12−√3)*√2
większa od długości przekątnej tego sześcianu oblicz pole powierzchni tego sześcianu
18 sie 21:47
Mila:

d=a
√3
6a= a
√3+(12−√3)*√2
6a−a
√3=12
√2−
√6
a*(6−
√3)=12
√2−
√6 /*(6+
√3)
a*(36−3)=(12
√2−
√6)*(6+
√3)
dokończ sama
18 sie 21:57
anna: wszystkich krawędzi sześcianu jest 12 a dlaczego jest 6
18 sie 22:00
Mila:
Oczywiście 12

Poprawiam.
18 sie 22:29
Mila:
12a=a√3+(12−√3)*√2
a(12−
√3)=12
√2−
√6 /*(12+
√3)
a*(144−3)=144
√2+12
√6−12
√6−
√18
a*141=144
√2−3
√2
a*141=141
√2
a=
√2
P
c=6a
2=6*(
√2)
2=6*2=12
Teraz sprawdzaj rachunki
18 sie 22:40
anna: dziękuję
19 sie 06:24