funkcje wymierne
ciufcia: Wykres funkcji g jest symetryczny względem prostej x=−1 do wykresu funkcji:
| | 10 − 2x | |
f(x) = |
| . Rozwiąż nierówność f(x)−g(x)>=0 |
| | x − 2 | |
Niestety nie do końca rozumiem jak zrobić to zadanie, więc prosiłbym o wytłumaczenie

Z góry dziękuję.
18 sie 20:44
chichi:
| | 10−2x | | −2(x−2)+6 | | 6 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| −2 teraz już chyba pójdzie co?  |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
18 sie 20:54
ciufcia: No właśnie to znalazłem, ale niestety nie rozumiem co dalej haha
18 sie 20:56
ciufcia: albo bardziej obliczyłem a nie znalazłem
18 sie 20:56
ciufcia: A wogóle wynik końcowy to x ∈ (−4; −1> u (2;niesk)
18 sie 20:59
chichi:
P=(x,y) −−−− S=(−2,y) −−−− P'=(x',y)
| | 6 | | 6 | | 14+2x | |
g(x) = |
| −2 ⇒ g(x) = − |
| −2 = − |
| |
| | −4−x' | | x+4 | | x+4 | |
| | 10−2x | | 14+2x | |
f(x)−g(x) ≥ 0 ⇔ |
| + |
| ≥ 0 |
| | x−2 | | x+4 | |
| (10−2x)(x−2)+(14+2x)(x+4) | |
| ≥ 0 |
| (x−2)(x+4) | |
12(x+1)(x−2)(x+4) ≥ 0 ⇒ x ∊ (−4,−1] ∪ (2, +
∞)
18 sie 21:15
chichi:
Tam w przedostatniej linijce zamieniłem nawiasy przy przepisywaniu, licznik winien być postaci:
(10−2x)(x+4)+(14+2x)(x−2) dalsze rozumowanie jest ok
18 sie 21:18
ciufcia: WOOOO
Dobra dziękuję bardzo
18 sie 21:19
ciufcia: Teraz już rozumiem, ale ta społeczność na tym forum jest pomocna
18 sie 21:21
chichi:
Nie ma za co
18 sie 21:26
Mila:

1) Symetria względem prostej x=m
Obrazem punktu P=(x,y) jest punkt P'(x',y') taki, że
x'=2m−x
y'=y
2) Symetria względem prostej x=−1
x'=2*(−1)−x
y'=y
======
x=−x'−2
y=y'
2)
| | 10−2*(−x'−2) | | 2x'+14 | |
y'= |
| = |
| |
| | −x'−2−2 | | −(x'+4) | |
18 sie 21:30
chichi:
@
Mila zobacz co się u mnie wydarzyło, dokonywałem symetrii względem prostej x=−2, ale przy
wyznaczaniu g(x) nie odjąłem 2 w mianowniku i ostatecznie wyszedł mi wzór funkcji g, jak dla
symetrii względem prostej x=−1
18 sie 21:34
ciufcia: Ooo
Dziękuję za kolejną odpowiedź, przeanalizuje sobie i będę wiedział na przyszłość.
Dziękuję bardzo
18 sie 21:35
ciufcia: @chichi faktycznie nie zauważyłem tego, dzięki już wiem więcej
18 sie 21:41
Mila:
ciufcia przekształć f(x) z postaci kanonicznej, mniej liczenia i okazji do pomyłek.
chichi ładnie Ci się udało.
18 sie 21:50
ciufcia: jasne dzieki
18 sie 21:51