18 sie 20:11
chichi:
Rozumiem, że zadanie jest bez polecenia, tylko ten rysunek tak? Bo można domniemywać o BC
18 sie 20:35
magda20: Tylko ten rysunek ale chyba BC to srednica.
18 sie 20:42
magda20: Zatem Kąt A i T są proste.
18 sie 21:50
chichi:
| | 1 | |
ΔQTB: |∡BTC|=90o, cos(∡QBT)= |
| ⇒ |∡QBT|=60o |
| | 2 | |
ΔATB: Tw. Carnota |AT|
2=4+121−2*2*11*0.5 ⇒ |AT|
2=103
ΔTSA: |∡TSA|=180
o−60
o=120
o (bo czworokąt TBAS wpisany w okrąg!)
| | √337−5 | |
Tw. Carnota: 103=a2+25+2*5*a*0.5 ⇒ a2+5a−78=0 ⇒ a= |
| |
| | 2 | |
19 sie 12:25
Jabbaou: Źle
19 sie 13:41
magda20: A co jest źle?
19 sie 13:42
Jabbaou: Nie jednak dobrze
19 sie 13:44