granica
elwira: Wykaż ze jesli f:R→R jest ciągła oraz limx→∞ f(f(x))=∞ to limx→∞ |f(x)|.=∞
18 sie 13:35
wredulus_pospolitus:
zauważ, że gdyby limx−>∞ f(x) = g gdzie g∊R oraz limx−>∞ f(f(x)) = ∞
wtedy f(g) = ∞ co jest sprzeczne z ciągłością funkcji
18 sie 14:10
mat: pozostaje jeszcze przypadek gdyby limx f(x) nie miał granicy
idea tez moze byc taka, ze skoro f: R→R jest ciągła to nie ma asymptoty pionowej
a to oznacza że zbliżanie sie f to ∞ musi być związane z dążeniem argumentu do ∞ lub −∞
a to oznacza że moduł z tego argumentu (czyli tutaj |f(x)|) dąży do ∞
18 sie 14:23
wredulus_pospolitus:
@mat ... to akurat szybko się załatwia: jeżeli lim f(x) nie istnieje to nie istnieje lim
f(f(x)) − sprzeczność i pozamiatane
18 sie 14:29
mat: tutaj tak, na ogół trzeba być czujnym bo np weźmy
f(x) = 1 dla dla x∊ (1,2) u (3,4) u (5,6) u ... oraz f(x) = 0 dla pozostałych x
wtedy lim f(x) nie istnieje, ale lim f(f(x)) = 0 bo f(1) =0 i f(0) = 0
18 sie 14:40
Adamm:
Trochę inaczej. Ggydby limx→∞ f(x) = ∞ nie zachodziło, to istnieje ciąg xn → ∞
taki że |f(xn)| → g, więc rozważając podciąg możemy założyć f(xn) → g.
Reszta jak u wredulusa.
18 sie 15:48