całki-objętość
Mon: Policz objętość ograniczoną płaszczyznami:
z2=xy
x+y=4
x+y=6
Czy całka do policzenia będzie wyglądać tak?
6 6−x
2∫ ∫ √xy dy dx
4 4−x
18 sie 12:58
jc:
x=(u+v)/
√2
y=(−u+v)/
√2
v
2=z
2+u
2
x+y=
√2v
2
√2 ≤ v ≤ 3
√2
| | π | |
Masz więc fragment stożka ściętego o objętości = |
| [(3√2)3 − (2√2)3] |
| | 3 | |
18 sie 13:08
jc: Oj, podobnie, ale odrobinę inaczej.
z2=xy=(v2−u2)/2
2z2+u2=v2
To stożek o przekroju eliptycznym.
Objętość = (1/3) wysokość * pole podstawy
Objętość = jak wyżej / √2
(czy jakoś podobnie)
Ale oczywiście możesz całkować...
18 sie 13:15
kerajs:
Moim zdaniem , ze względu na ograniczenie xy≥0 , powinno się całkować po trapezie wyciętym
przez proste y=6−x oraz y=4−x z I ćwiartki.
V=2(∫04(∫−x+4 −x+6 √xy dy)dx +∫46(∫0−x+6√xy dy)dx)
18 sie 15:24
Mon: Robiłam według pomysłu kerajsa,
policzyłam pierwszą całkę po dy i podstawiłam granice całkowania i wyszło mi:
| 2 | |
| *[(6−x)√6x−x2−(4−x)√4x−4x2] |
| 3 | |
i teraz problem jak policzyć z tego całkę po dx
19 sie 10:09
kerajs:
Zwykle ∫W
n(x)
√ax2+bx+cdx przekształca się do postaci
| | Wn(x)(ax2+bx+c) | |
∫ |
| dx i używając metody współczynników nieoznaczonych |
| | √ax2+bx+c | |
doprowadza do postaci
| | dx | |
Gn+1(x)√ax2+bx+c+k∫ |
| |
| | √ax2+bx+c | |
19 sie 18:23